Svet

"Aksios": Izrael nudi Hamasu dvomesečno primirje u zamenu za oslobođenje svih talaca

Iako predlog ne podrazumeva okončanje rata, to bi bio najduži prekid vatre koji je Izrael ponudio Hamasu od eskalacije sukoba
"Aksios": Izrael nudi Hamasu dvomesečno primirje u zamenu za oslobođenje svih talaca© Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

Izrael je preko katarskih i egipatskih zvaničnika ponudio Hamasu pauzu u borbama u Pojasu Gaze koja bi trajala do dva meseca, u zamenu za oslobađanje svih talaca u enklavi, prenosi portal "Aksios", pozivajući se na dva izraelska zvaničnika.

Dva izraelska zvaničnika kažu da je ratni kabinet premijera Benjamina Netanjahua pre deset dana odobrio parametre novog predloga sporazuma o taocima, koji se razlikuju od prošlih sporazuma koje je Hamas odbacio.

Prema predlogu, dogovor bi uključivao oslobađanje svih preostalih živih talaca i vraćanje tela mrtvih talaca u nekoliko faza.

U prvoj fazi biće oslobođene žene, muškarci stariji od 60 godina i taoci koji su u kritičnom zdravstvenom stanju, da bi zatim usledilo oslobađanje ženskih vojnika, muških civila mlađih od 60 godina, muških vojnika i tela mrtvih talaca.

Ove faze bi se odvijale u periodu koji bi trajao do dva meseca.

Izraelski zvaničnici su rekli da predlog uključuje delimično preraspoređivanje Izraelskih odbrambenih snaga iz najnaseljenijih centara u enklavi i da bi omogućio postepen povratak palestinskih civila u grad Gazu i severni pojas Gaze dok razmena bude trajala.

Međutim, zvaničnici napominju da se u predlogu jasno navodi da Izrael neće pristati na prekid rata, niti će pustiti svih 6.000 palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora, ali da je Tel Aviv spreman da pusti značajan broj zatvorenika ako Hamas pristane na sporazum. 

Zvaničnici takođe priznaju da bi operacije IDF u Gazi bile značajno manjeg obima nakon dvomesečne pauze ukoliko Hamas na nju pristane.

image