Svet

Maduro poručio Ekvadoru: Ne otvarajte vrata đavolu!

Venecuelanski predsednik oštro je reagovao na najavljenu posetu američkih zvaničnika Ekvadoru
Maduro poručio Ekvadoru: Ne otvarajte vrata đavolu!www.globallookpress.com © Iranian Presidency Office/Keystone Press Agency

Venecuelanski predsednik Nikolas Maduro pozvao je ekvadorskog kolegu Danijela Nobou da ne dozvoli prisustvo američkih trupa u zemlji, navodeći da će ta mera samo dovesti do "haosa i nasilja".

"Ne otvarajte vrata svoje zemlje đavolu. Recite mi, predsedniče Noboa i narode Ekvadora, postoji li ijedna država na svetu u kojoj su Sjedinjene Države pomogle da se stabilizuje?", prokomentarisao je venecuelanski lider najavljenu posetu delegacije visokih zvaničnika američke vlade Ekvadoru, kako bi se bavili bezbednosnim pitanjima.

U zemljama u koje dolaze američki vojnici, kako on kaže – vlada haos. 

"Neće Južna komanda narodu Ekvadora doneti istinski mir i bezbednost, uz puno poštovanje ustava", rekao je Maduro, naglašavajući da SAD nastoje da prigrabe bogatstvo zemalja i "zariju svoje kandže", kao i da gde god se pojavi Južna komanda "stižu haos, nasilje i porast trgovine drogom".

Naime, Maduro je reagovao na vesti da u posetu Ekvadoru, "kako bi se ubrzala bilateralna bezbednosna saradnja", stiže šef Južne komande Lora Ričardston.

Prošle nedelje, ekvadorski predsednik je izjavio da su američke vlasti spremne da  sarađuju  u "ratu" protiv kriminala – koji je u ovoj državi objavljen  pre dve nedelje – i da će Kito dobiti podršku u tome.

Predsednik Ekvadora Danijel Noboa izdao je dekret kojim priznaje postojanje "unutrašnjeg oružanog sukoba" u toj južnoameričkoj zemlji.

Kroz Izvršni dekret 111, predsednik identifikuje nekoliko transnacionalnih organizovanih kriminalnih grupa kao "terorističke organizacije i zaraćene nedržavne aktere".

Američke zvaničnike đavolima je nazivao i Madurov predhodnik Ugo Čavez, koji je ovom "titulom" počastio Džordža Buša nakon američke invazije na Avganistan.

Čavez je tada nazvao tadašnjeg američkog predsednika Džordža Buša "đavolom", a postojanje američke hegemonije izjednačio sa "pretnjom za opstanak ljudske vrste":

"Đavo je u kući. Đavo, sam đavo. Đavo je juče došao i ovde. Baš ovde. Sve se i danas oseća na sumpor", govorio je Čavez.

Karakas je prisustvo američke Južne komande u južnoameričkim zemljama ranije  ocenjivao kao "provokaciju" i "direktnu pretnju miru i stabilnosti regiona".

image