Svet

Ekvador i SAD jačaju saradnju u oblasti bezbednosti i odbrane: Amerika povećava prisustvo FBI

Ekvador je posetu američkih predstavnika opisao kao "snažnu manifestaciju međunarodne podrške" u njihovoj borbi protiv terorizma, trgovine drogom i transnacionalnog organizovanog kriminala
Ekvador i SAD jačaju saradnju u oblasti bezbednosti i odbrane: Amerika povećava prisustvo FBI© Tanjug/AP Photo/Ariel Ochoa

Sjedinjene Države će poslati zvaničnike Ministarstva za unutrašnju bezbednost u Ekvador i povećati prisustvo FBI da podrži lokalne agencije za sprovođenje zakona usred eskalacije nemira u toj zemlji, saopštila je Bela kuća.

"SAD su objavile da će FBI u narednim danima povećati svoje osoblje u Ekvadoru, kako bi podržao ekvadorsku nacionalnu policiju i kancelariju državnog tužioca. Osim toga, Odeljenje za unutrašnju bezbednost poslaće osoblje da pomogne u obuci policije i tužilaca", navodi se u saopštenju.

Bela kuća je napomenula da će ove nedelje Sjedinjene Države omogućiti transfer u Ekvador 20.000 pancira i bezbednosne opreme u vrednosti od milion dolara.

Specijalni savetnik američkog predsednika Džozefa Bajdena za Ameriku, Kristofer Dod, i šef južne komande Pentagona, Lora Ričardson, sastali su se u ponedeljak sa predsednikom Ekvadora Danijelom Noboom kako bi "demonstrirali podršku" SAD toj zemlji nakon eskalacije nasilja. 

Vlada Ekvadora saopštila je da je Vašington njen "strateški partner" i istakla da je ta poseta "snažna manifestacija međunarodne podrške koju je Ekvador dobio" u svetlu odluke vlade Noboe da se "bori protiv terorizma, trgovine drogom, kao i transnacionalnog organizovanog kriminala u svim njegovim manifestacijama".

Osim toga, tokom sastanka je govorilo se i o imigraciji, kao i da se pronađu pragmatična rešenja za probleme sa kojima se suočavaju građani Ekvadora u Sjedinjenim Državama.

image