"Ekonomist", bipolarni i šizofreni: Britanci prvi u Evropi po mentalnim bolestima

Jedan od mogućih razloga za veliko povećanje upotrebe antidepresiva je to što Britanci sve više osnovna ljudska osećanja poput stresa i tuge smatraju za mentalne poremećaje, navodi britanski list

Čini se da se Ujedinjeno Kraljevstvo obrelo u krizi mentalnog zdravlja, piše britanski "Ekonomist", navodeći da je porast upotrebe antidepresiva tokom poslednjih godina među Britancima bio najveći u celoj Evropi.

U proteklih pet godina je broj Britanaca koji su kontaktirali službe za mentalno zdravlje porastao za skoro milion i između 2021. i 2022. je iznosio oko 4,5 miliona, navodi ovaj medij i napominje da tu zemlju sada samo Portugalci i Islanđani nadmašuju u upotrebi antidepresiva.

"Ekonomist" predlaže dva moguća uzroka ovog fenomena. Prvi je, navodi britanski list citirajući jednu globalnu anketu, to što su britanski tinejdžeri sve usamljeniji i osećaju se kao da nemaju svrhu u životu, a što može biti put ka poremećajima mentalnog zdravlja.

Drugi mogući razlog je širenje svesti o mentalnim problemima tokom poslednjih godina. Iako bi to u teoriji trebalo da bude dobra praksa, britanski list napominje da je jedan njen nusproizvod bio to da Britanci sada sve češće poimaju osnovna ljudska osećanja poput stresa ili tuge kao mentalne poremećaje.

U jednoj anketi iz 2022. godine je 57 odsto britanskih studenata tvrdilo da ima problema sa mentalnim zdravljem, dok je u drugoj to bio slučaj sa 65 odsto Britanaca, navodi "Ekonomist".

"Izgubićete osećaj za to šta je zapravo mentalna bolest ako počnete da je primenjujete na 30 odsto, 50 odsto populacije", kaže dr Ejdrijan Mesi za ovaj list.

Povrh toga, rezultati globalnih studija zasnovanih na dijagnostici se ne poklapaju sa nalazima nacionalnih studija Britanci sami sebi dijagnostikuju mentalne probleme. 

U studiji pod imenom "Svetski teret bolesti" iz 2020. godine zaključeno je da Engleska, Škotska i Vels imaju neke od najmanjih stopa depresije i anksioznosti u Evropi, iako se isto nije moglo reći za Severnu Irsku.

Međutim, ista studija je u Britaniji zabeležila najvišu stopu ozbiljnih mentalnih problema u Evropi.

Razlozi nisu u potpunosti jasni, ističe "Ekonomist", ali napominje da bi jedno od mogućih objašnjenja moglo biti zloupotreba lekova, po čemu je Britanija jedan od lidera u regionu.