Policijska država Velika Britanija: Hapse zbog šala u privatnim porukama na internetu

Optuženi Britanac poslao je prijateljima spornu poruku: "Samo što nisam razneo avion (ja sam taliban)" nakon čega je usledila filmska priča – ostrvske bezbednosne službe kontaktirale su sa španskim vlastima koje su podigle dva lovca F-18

U Madridu je počelo suđenje 20-godišnjem Britancu optuženom za remećenje javnog reda i mira pošto je izazvao pometnju na letu London–Menorka avio-kompanije "Izidžet" u julu 2020. šaleći se da će dići avion u vazduh jer je taliban, prenosi Bi-Bi-Si.

Informacija sama po sebi nije intrigantna dok se ne otkrije da je optuženi šahovski vunderkind Aditja Verma šalu napisao u privatnoj internet-prepisci s prijateljima na aplikaciji Snepčet koristeći vaj-faj aerodroma Getvik.

Sporna poruka glasila je: "Samo što nisam razneo avion (ja sam taliban)."

Zatim je usledio filmski zaplet: poruku su "presrele" bezbednosne službe Velike Britanije i prosledile je španskim vlastima dok je avion leteo ka mediteranskom ostrvu. Madrid je potom poslao dva lovca F-18 koja su pratila "Izidžetov" avion sa 140 putnika do sletanja, kada je letelica podrobno pretražena a, tada 18-godišnji, Verma uhapšen.

Mladi Britanac, koji je predstavljao Ujedinjeno Kraljevstvo na nekoliko međunarodnih šahovskih turnira a susreo se i s legendarnim šahistom Garijem Kasparovom, dva dana je proveo u policiji, pušten je uz kauciju, a po dolasku u Britaniju ispitivale su ga obaveštajne agencije MI5 i MI6.

Pred madridskim sudom optuženi je rekao da nije nameravao da uznemiri javnost, kao i da je post sa šalom o bombi i komentarom o talibanu poslao s Getvika u privatnu grupu koju deli sa šest prijatelja.

"To je bila šala u privatnoj grupi poslata prijateljima koje poznajem osam, devet, deset godina i s kojima sam dopisivao tog dana. Još od školskih dana to je bila šala zbog mog izgleda. Hteo sam samo da ih nasmejem", rekao je na suđenju Verma, inače rođen u Indiji.

Policijski stručnjaci izjavili su na sudu da su pretražili Vermin telefon i, iako su otkrili da je istraživao sukobe između Pakistana i Indije i mogućnosti napada Islamske države na tom području, nisu pronašli ništa zanimljivo što bi ga povezalo sa džihadistima i radikalizmom.

Iako mladog šahovskog genija ne čeka optužba za terorizam ili zatvorska kazna, potencijalno će morati da plati 22.500 evra, dok špansko ministarstvo odbrane traži nadoknadu 95.000 evra troškova.