Belgija Ukrajini šalje 611 miliona evra: Prihod dobijen od ruskih zamrznutih sredstava

"Euroklir" je za devet meseci 2023. zaradio oko tri milijarde evra kamata od ulaganja u sankcionisanu rusku imovinu

Brisel planira da u toku godine Ukrajini pošalje 611 miliona evra od prihoda dobijenih od ruske imovine zamrznute u Belgiji, saopštio je list "La Libre", pozivajući se na ministarku odbrane kraljevine Ludivin Dedonder.

Krajem prošle godine, Evropska komisija je predstavila plan za iskorišćavanje prihoda koji nastaje zamrzavanjem ruske imovine i njenim ulaganjem. Za sada je predloženo da se na odvojenim računima u EU akumuliraju vanredni profiti od imovine Ruske banke, dok se čeka predlog EK o daljim koracima.

Ako je verovati zameniku premijera i ministru finansija Belgije Vinsentu van Petegemu, Evropa je počela da razvija načine za kanalisanje prihoda od zamrznutih sredstava Rusije u korist Ukrajine.

Nakon početka Specijalne operacije u Ukrajini, EU i zemlje G7 zamrzle su skoro polovinu ruskih deviznih rezervi u iznosu od oko 300 milijardi evra

Oko 200 milijardi evra nalazi se u EU, uglavnom na računima belgijskog "Euroklira" – jednog od najvećih svetskih sistema za poravnanje i kliring. 

Krajem oktobra, "Euroklir" je objavio da je za devet meseci 2023. zaradio oko tri milijarde evra kamata od ulaganja u sankcionisanu rusku imovinu.