Britanski ministar odbrane: Sudbina Ukrajine je u našim rukama

London nastavlja da pruža dugoročnu pomoć Kijevu, a na iste mere pokušava da nagovori i svoje druge saveznike, kazao je Grant Šaps

Sudbina Ukrajine danas u velikoj meri zavisi od podrške i pomoći Zapada, napisao je u autorskom članku za "Politiko" britanski ministar odbrane Grant Šaps. 

Šaps ističe da bi 2024. godina mogla da odredi sudbinu Ukrajine i upozorava da se ne sme dozvoliti predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da pobedi. 

"Putin smatra da je Zapad moguće 'iznuriti'. On smatra da nemamo strateškog strpljenja. Mi moramo dokazati da nije u pravu. U ovoj izvanrednoj 'godini demokratije', sudbina Ukrajine je u rukama Zapada. Ne možemo ih izneveriti", poručio je.

On navodi da Velika Britanija nastavlja da pruža dugoročnu pomoć Ukrajini, a na iste mere, kako kaže, pokušava da nagovori i Kontakt grupu za odbranu Ukrajine.

Ministar je priznao da je Rusija od početka ove godine intenzivirala napade, dok je Ukrajina, s druge strane, "učinila neverovatan posao", aludirajući na pokušaje Kijeva da odbije te napade. 

"Moramo da održimo zamah. A, za ovo nam je potrebna veća diplomatska, ekonomska i vojna podrška. Kijevu je potrebna veća podrška – i to ne samo od Ujedinjenog Kraljevstva – i naši saveznici moraju da je pojačaju", poručuje Šaps.

"Ne postoji svet u kojem Putinu može biti dozvoljeno da pobedi. Ovo ne samo da bi ga ohrabrilo i ugrozilo naše druge partnere u istočnoj Evropi, već bi, takođe, poslalo signal Kini da je sve moguće uzeti. Ne smemo da čekama da vidimo na koju stranu duva vetar", zaključuje britanski ministar odbrane.