Ukrajinci zahtevaju od Evropljana: Vratite nam naše izbeglice

Vlasti u Kijevu po svaku cenu žele da vrate Ukrajince koji su izbegli u zemlje Evropske unije

Ukrajina je započela razgovore sa predstavnicima Evropske unije o reformi imigracionih propisa tog bloka, a od Brisela su zatražili da podstakne ukrajinske državljane da se vrate u svoju zemlju porekla "kako bi ojačali njenu ekonomiju", piše "Politiko".

Milioni Ukrajinaca su napustili tu zemlju u nedeljama nakon početka ruske vojne operacije u februaru 2022, pošto je EU tada drastično ublažila uslove za ulazak na teritoriju njenih država članica.

Kako navodi "Politiko", oko 4,2 miliona Ukrajinaca iskoristilo je mogućnost ulaska u EU koristeći tu direktivu, koja će ostati na snazi do marta 2025. godine.

Ipak, ukrajinske vlasti od Brisela sada traže da "podstakne" Ukrajince da se vrate kući, a predsednik te zemlje Vladimir Zelenski je u decembru rekao da je njihovoj vojsci nakon neuspešne kontraofanzive potrebno 500.000 novih regruta kako bi popunili novonastale rupe.

Ukrajinski zakon o vanrednom stanju zabranjuje muškarcima između 18 i 60 godina da napuste zemlju, ali se procenjuje da oko 18 odsto ukrajinskih izbeglica u EU čine muškarci koji spadaju u tu starosnu kategoriju, pokazuju podaci Eurostata.

Savetnik Zelenskog Sergej Leščenko je u intervjuu za jedan švajcarski list rekao da "veruje da bi države domaćini trebalo da prestanu da pružaju podršku izbeglicama, kako bi se one bratile u svoju domovinu".

On je u izjavi za "Politiko" pokušao da se distancira od svojih komentara, navodeći da su to njegovi "lični stavovi", a ne pozicija predsedničke administracije.

"Ali mislim da se moji stavovi poklapaju sa stavovima mnogih Ukrajinaca koji sada žive u Ukrajini, kao i mnogih državnih zvaničnika, koji su zabrinuti zbog ekonomske stabilnosti Ukrajine", dodao je on.

Iako Kijev nije uputio zvaničan zahtev EU za podsticanje povratka izbeglica, diplomate iz tog bloka su rekle da je bilo pritiska sa ukrajinske strane da se pooštre buduća imigraciona pravila, kako bi se ljudi vratili.

Ukrajinska vlada je nedavno predložila kontroverzni Zakon o mobilizaciji, koji predviđa smanjenje starosne granice za mobilizaciju sa 27 na 25 godina. Ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov je rekao da je taj zakon "neophodan za zaštitu naše države", te da bi on trebalo da bude odobren "što pre".

Evropske diplomate očekuju da će ukrajinski pritisak porasti nakon što taj zakon bude usvojen, navodi "Politiko".

Evropski ministri za migracije u četvrtak će razgovarati o "alternativnim putevima" za milione ukrajinskih tražilaca azila. Ako blok odluči da ukrajinske izbeglice mogu da ostanu sve dok traje sukob, oni Evropskoj komisiji mogu dati zadatak da uspostavi novi sistem.

Portparol Evropske komisije je objavio da je "EU spremna da pomogne Ukrajinu i sve one koji beže od ruskih bombi koliko bude potrebno".