Svet

Kineski naučnici simulirali uspešan napad na američki nosač hipersoničnim raketama

Sateliti sa sistemima za elektronsko ratovanje postali su važno sredstvo za informaciono ratovanje, a svemir novi teren za nadmetanje svetskih vojnih sila, zaključuje se u radu kineskih istraživača
Kineski naučnici simulirali uspešan napad na američki nosač hipersoničnim raketamaGetty © Getty Images/Getty Images

Laboratorija koja radi na sistemima za elektronsko ratovanje namenjenim kineskoj vojsci sprovela je kompjutersku simulaciju napada na američke vojne brodove hipersoničnim raketama, zaključivši da su svemirski sateliti postali "važno sredstvo u informacionom ratu".

U simulaciji, kineske rakete su imale podršku nekoliko satelita za elektronsko ratovanje razmeštenih u niskoj orbiti, navodi se u radu naučnika iz Laboratorije za kontrolu elektronskih informacija objavljenom u časopisu Brodske elektronske protivmere, prenosi "Saut Čajna morning post".

Rakete su uspele da se neopaženo približe i na kraju unište cilj zahvaljujući elektromagnetnom sistemu koji je odozgo, odnosno sa satelita, onesposobljavao radare na pratećim američkim brodovima, istakao je vođa projekta Liu Šičang.

Satelitske platforme za ometanje radara razlikuju se od aviona zato što dejstvuju van državnih granica, te se mogu razmeštati širom sveta i pokrivati veće prostranstvo.

Povrh toga, budući da su svega nekoliko stotina kilometara udaljeni od cilja, signali koje emituju "trpe minimalan gubitak energije, zahtevaju manje osetljive prijemnike i snagu predajnika, i jednostavniji su za inženjering", navodi se u izveštaju.

Američki brodovi su u simulaciji koristili radare SPI-1D, koji služi za otkrivanje protivbrodskih projektila dugog dometa. Ova serija je u upotrebi još od sedamdesetih godina prošlog veka, a kompanija "Lokid Martin" koja ih proizvodi, prošle godine je rekla medijima da bi oni mogli da ostanu u upotrebi do 2060. godine, navodi "Saut Čajna morning post".

Iako nije precizirano koji tip rakete i koji brod je simulacija uzimala u obzir na kineskoj strani, list ističe da je navedeni domet rakete sličan IJ-21, takozvanom "ubici nosača aviona", i dodaje da vojni stručnjaci smatraju da je ta raketa razmeštena na brodovima kao što je razarač Tip 055.

image