Unuk Hajle Selasija: Najveći rat u svetu vodi se u Etiopiji

Srbija je ključ stabilnosti i prosperiteta na Balkanu i stoga je ključna za stabilnost istočnog Mediterana, ocenjuje princ Ermijas Sahle-Selasije Hajle Selasije

Građanski rat trenutno uzima milione živote u Etiopiji, a zaokuplja i svaki trenutak mog života, kaže princ Ermijas Sahle-Selasije Hajle Selasije, predsednik Krunskog saveta Etiopije i unuk cara Etiopije Hajle Selasija Prvog u intervjuu za "Politiku".

On dodaje da je kruna ponovo pozvana da bude instrument posredovanja i simbol zajedničkih vrednosti među mnogim etiopskim narodima.

Govoreći o svom dedi caru Hajle Selasiju istakao je da je njegova vizija i dalje veoma bitna za Etiopiju, kao i da je tražio svet saradnje i otvorenih pregovora. Kako je dodao, revizijom Ustava želeo je u potpunosti da sprovede ustavnu monarhiju i parlamentarnu demokratiju koja bi po transparentnosti i dostojanstvu odgovarala britanskoj i evropskim krunama.

"Bio je veliki poštovalac Srbije i Jugoslavije zbog njenog snažnog pravoslavnog hrišćanskog nasleđa, bio je srećan što se zbližio sa srpskim narodom i pomogao u podizanju svesti o tamošnjoj crkvi tokom decenija komunizma", kaže Ermijas Sahle-Selasije Hajle Selasije.

On se osvrnuo i na situaciju u Etiopiji danas rekavši da se u ovoj zemlji vodi trenutno najveći rat u svetu s više miliona ubijenih u protekle tri godine, uključujući više od milion ljudi samo prošle godine. Napomenuo je i da Etiopija trenutno ima nekoliko desetina miliona interno raseljenih ljudi.

"Ovo je rat koji je veći od rata Rusije i Ukrajine i od rata Izraela i Hamasa, uprkos njihovim teškim i nesrećnim okolnostima. Bez obzira na to, Etiopija ne dobija nikakvu pomoć da okonča svoj unutrašnji rat zbog čega je moja velika preokupacija da pomognem u rešavanju situacije u našoj domovini", rekao je predsednik Krunskog saveta Etiopije. 

On je istakao i da je Etiopija jedna od velikih nacija, sposobna da pozitivno utiče  na stabilnost Crvenog mora. Kada se njena kriza bude smirila, Etiopija može i radiće sa regionalnim silama, kao što su Egipat i Izrael na stvaranju nove ekonomske zone koja povezuje Sredozemno i Crveno more, rekao je Ermijas Sahle-Selasije Hajle Selasije.

"Srbija je ključ stabilnosti i prosperiteta na Balkanu i stoga je ključna za stabilnost istočnog Mediterana. To je bratsko pravoslavno hrišćansko društvo", istakao je on i dodao da se nada da će uskoro moći da poseti Srbiju.