Svet

Guverner Teksasa kreće u borbu protiv migranata: Sami ćemo da branimo granicu

Američka administracija na čelu sa Džozefom Bajdenom nije ispunila svoje obaveze da zaštiti granicu, što je dovelo do odluke državnih organa da proglase invaziju i pravo na samoodbranu, poručio je Greg Abot
Guverner Teksasa kreće u borbu protiv migranata: Sami ćemo da branimo granicuwww.globallookpress.com © Photographer Lev Radin/Keystone Press Agency

Vlasti države Teksas nameravaju da samostalno zaštite deo američko-meksičke granice od invazije ilegalnih migranata, ukoliko federalne vlasti SAD ne budu u stanju da se izbore sa tim zadatkom, izjavio je guverner Greg Abot, prenosi TASS.

Kako je naveo, američka administracija na čelu sa Džozefom Bajdenom nije ispunila svoje obaveze da zaštiti granicu, što je dovelo do odluke državnih organa da proglase "invaziju i pravo na samoodbranu", napomenvuši da su te mere deo njegovih ustavnih ovlašćenja.

"Nacionalna garda Teksasa, Odeljenje za javnu bezbednost Teksasa i drugi zvaničnici rade u okviru vlasti, kao i državnog zakona, na obezbeđivanju granice. Bajden je ignorisao savezne statute, rasipao novac poreskih obveznika i prekršio svoju zakletvu", kazao je Abot.

Prema njegovim rečima, Bajden ne primenjuje zakone o bezbednosti granica, pa čak ih i krši, što je dovelo do rekordnog broja ilegalnih imigranata, kao i da ustav SAD priznaje pravo država da štite granicu ako savezne vlasti ne mogu da se nose sa tim zadatkom.

Prethodno je Vrhovni sud SAD, na zahtev administracije, dozvolio uklanjanje ograde od bodljikave žice koju su vlasti Teksasa postavile duž granice sa Meksikom.

Vlasti Teksasa insistiraju da granica nije adekvatno obezbeđena, što dovodi do rekordnog broja ilegalnih imigranata koji ulaze u SAD, dok je Nacionalna garda Teksasa blokirala pristup federalnim graničnim stražama delu (dužine oko 4 kilometra) granice sa Meksikom duž reke Rio Grande. 

Državni organi su više puta izjavljivali da američka administracija ne čuva propisno granicu, što je dovelo do porasta ilegalnih migranata. Teksas je počeo da ih šalje autobusima u velike američke gradove, uključujući Vašington, Njujork i Čikago.

image