Svet

Ukradeno milion dolara iz srušenog aviona u Avganistanu

U avionu je tokom nesreće bilo šestoro ljudi - četiri člana posade i dvoje putnika
Ukradeno milion dolara iz srušenog aviona u AvganistanuGetty © Hollie Adams

Iz ruskog aviona "falkon 10" koji se u nedelju 21. januara srušio u Avganistanu ukradeno je 1,2 miliona dolara, prenose "RIA Novosti", pozivajući se na navode lokalnih medija.

Prema pisanju "Hašt e Sub", talibanski guverner provincije Badahšan je po naređenju zamenika predsednika vlade Muhameda Hasana Ahunda oformio komisiju kako bi se utvrdile činjenice i istražio čitav slučaj, kao i da je načelnik obaveštajne službe Avganistana u Badahšanu na čelu te komisije.

Podsećanja radi, avion "falkon 10"srušio se u planinskoj regiji Avganistana tokom obavljanja privatne medicinske evakuacije iz tajlandskog grada Pataje do Moskve, sa dva tehnička sletanja. U avionu je bilo šest ljudi: četiri člana posade, odnosno dva pilota i dva doktora koji su preživeli i dva putnika – Ana i Anatoli Evsjukov iz Volgodonska koji su poginuli u nesreći.

"Falkon" je bio registrovan kao civilni avion u Rusiji, a prema mišljenju izvora iz ruske avijacije jedan od mogućih uzroka nesreće i pada je greška prilikom proračuna goriva, kog nije bilo dovoljno usled jakog čeonog vetra. Prema istražnom komitetu, najverovatniji uzrok nesreće je otkazivanje motora, a zbog nesreće pokrenut je i krivični postupak za narušavanje pravila o bezbednosti vazdušnog saobraćaja i transporta, što je rezultiralo pogibijom dvoje ljudi.

image