Svet

Kad sve drugo propadne, ti probaj sa snimcima životinja: Ukrajinci sad mobilišu mačke

Ukrajinske mreže prepune su snimaka "vojnih" mačaka i poziva da se podrže kijevske snage
Kad sve drugo propadne, ti probaj sa snimcima životinja: Ukrajinci sad mobilišu mačkeGetty © Carl Court / Staff

Društveni mediji u Ukrajini puni su snimaka mačaka koje služe kao emocionalna podrška vojnicima i "mamac" za donacije oružanim snagama – preko potrebne u trenutku kada je kontraofanziva Kijeva propala a pomoć Zapada visi o (tankom) koncu, i dok najave mobilizacije teraju vojno sposobno stanovništvo da beži.

Da trik koji svako ko je iole upoznat sa reklamiranjem zna – lepe devojke, bebe i životinje prodaju svaki proizvod – ima nekog uspeha, pokazao je poduži tekst u "Politiku" gde su zapadnoj publici predstavljene "hrabre" mace koje su pobegle iz uništenih kuća i sada pomažu kijevskim snagama.

"Kada ovo uplašeno malo stvorenje dođe kod vas, tražeći zaštitu, kako da mu kažete ne? Mi smo jaki, pa štitimo slabija bića, koja su dospela u iste grozne okolnosti kao i mi", objasnio je Aleksandar Jabčanka, vojni lekar.

Mačke i druge životinje donose utehu ukrajinskim vojnicima. "Neki ih usvajaju i nose kući, drugi radije drže u rovovima i čak ih prosleđuju drugim jedinicama tokom rotacije", rekao je Aleksandar Štupun, portparol ukrajinske vojske.

Usvojene mačke – Sirski, Šajbik Švaler, Karolina Keva – takođe jure miševe kojih ima u rovovima, i koji žvaću "Starlinkove" satelitske komunikacione kablove i žice automobila, uništavaju zalihe hrane i vojnu opremu, pa čak i grizu prste usnulim vojnicima.

Aristokrata Herald je, za razliku od lutalica, mačka sa pedigreom i služi za prikupljanje novca za vojsku kojoj polako ponestaje svega.

image