Svet

Švedska može u NATO, a lovci F-16 u Tursku: Bajden traži hitno odobrenje za prodaju aviona Ankari

Turska pokušava da kupi američke lovce od 2021. godine, ali su SAD odbile da joj ih prodaju zbog niza nesuglasica između Ankare i Vašingtona
Švedska može u NATO, a lovci F-16 u Tursku: Bajden traži hitno odobrenje za prodaju aviona Ankari© Usaf/Getty Images

Administracija Džozefa Bajdena pozvala je poslanike u Kongresu da odobre prodaju borbenih aviona F-16 Turskoj, nakon što je Ankara pristala da dozvoli Švedskoj da se pridruži NATO-u, prenosi RT na španskom.

Bajden se najvišim republikanskim i demokratskim članovima Komiteta za spoljne poslove Senata i Predstavničkog doma, pozivajući Kongres da odobri prodaju lovaca "bez odlaganja". 

Bela kuća je u sredu navodno pozvala na odobrenje prodaje F-16 "Blok 70", najnovijeg modela aviona u vrednosti od 20 milijardi dolara.

U novembru prošle godine, švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrom izjavio je da će Švedska pristupiti NATO-u ako Turska i Sjedinjene Države postignu sporazum o snabdevanju Ankare američkim borbenim avionima. 

"Znamo već da su ta pitanja povezana, jer je to rekao i sam predsednik Erdogan", kazao je tada šef švedske diplomatije.

Ankara je 2021. zatražila od Vašingtona da kupi borbene avione F-16, koje proizvodi "Lokid Martin" ("Lockheed Martin") za 20 milijardi dolara, kao i oko 80 kompleta za modernizaciju za svoje postojeće lovce.

Međutim, američke vlasti su odbile zahtev zbog niza neslaganja između Turske i SAD, kao što je činjenica da je Ankara nabavila ruske protivvazdušne sisteme S-400, ekonomske veze koje održava sa Moskvom i napeti odnosi sa Grčkom.

Turski parlament odobrio je u utorak zahtev Švedske za članstvo u NATO, nakon višemesečnih razmatranja.

Švedski zahtev je poslat turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu na konačno potpisivanje, nakon čega će biti prosleđen američkom Stejt departmentu. 

image