Svet

Sukob Takera Karlsona i Džastina Trudoa: Kanadski premijer napao popularnog voditelja

Popularni američki voditelj je poslednjih nedelja održao nekoliko zapaljivih govora u kanadskoj provinciji Alberti, koji su naišli na neodobravanje vlasti u Otavi
Sukob Takera Karlsona i Džastina Trudoa: Kanadski premijer napao popularnog voditeljaGetty © Scott Olson

Popularni američki voditelj i politički komentator Taker Karslon ušao je u otvoreni sukob sa rukovodstvom Kanade, pošto je njen premijer Džastin Trudo odgovorio na Karlsonove kritike, piše "Politiko".

Karlson je izazvao bes kanadskog rukovodstva svojim govorima u Alberti, u kojima je kritikovao vladu te zemlje i mejnstrim medije.

Trudo i njegovi saveznici već neko vreme pokušavaju da povežu svoje političke protivnike u Kanadi sa tzv. MAGA (Make America Great Again) politikom nekadašnjeg američkog predsednika Donalda Trampa, a Karlsonove izjave su iskoristile da urade upravo to.

"Nemojte se pitati da li to dolazi u Kanadu, pošto je već došlo", rekao je kanadski ministar transporta Pablo Rodrigez.

Ministar zapošljavanja Rendi Buasono Karlsona je nazvao "glasnogovornikom MAGA konzervativne krajnje desnice" i optužio ga za homofobiju i transfobiju.

Kako navodi "Politiko", izjave iz Otave pokazuju da se i Kanadi razbuktava kulturni rat nalik na onaj u Americi.

Karlson je poslednjih nedelja održao nekoliko zapaljivih govora u kanadskoj provinciji Alberti, tokom kojih mu se pridružila i tamošnja premijerka Danijel Smit, iz kanadske Konzervativne partije.

Vladajući kanadski liberali već neko vreme pokušavaju da uporede lidera konzervativaca Pjera Poalijevra sa politikom Donalda Trampa – a tu taktiku navodno planiraju da koriste sve do sledećih izbora, navodi "Politiko".

Trudo je Karslona u svom govoru pomenuo samo u prolazu, a fokus je stavio na Poalijevra, koga je optužio da je apologeta predsednika Rusije Vladimira Putina zato što nije podržao izmene kanadsko-ukrajinskog sporazuma o slobodnoj trgovini.

"Pjel Poalijevr i njegovi konzervativci su izabrali da glasaju protiv Ukrajine, nazvavši je u dalekom i stranom državom kako bi zadovoljili Putinove apologete, kao što je Taker Karslon", rekao je Trudo.

image