Svet

Hvala Bogu na Hutima: Zašto arapski svet podržava jemenske pobunjenike

Grupu hvale zbog zlaganja za Palestinace
Hvala Bogu na Hutima: Zašto arapski svet podržava jemenske pobunjenikewww.globallookpress.com © Hani Al-Ansi/dpa

"Hvala Bogu na Hutima", napisao je jedan irački komentator na društvenim mrežama. "Oni su jedini Arapi koji pomažu Palestini".

Huti dobijaju nove obožavaoce širom arapskog sveta, od kojih mnogi malo znaju o istoriji ove grupe. Njihova popularnost, koja prevazilazi verske podele, porasla je otkako je u oktobru izbio rat između Izraela i Hamasa, a pokret pokrenuo svoje napade u Crvenom moru na brodove povezane sa Izraelom a kasnije i sa SAD i Velikom Britanijom.

Kampanja Huta poremetila je globalnu trgovinu i učvrstila njihovu reputaciju jedne od najaktivnijih frakcija u iranskoj takozvanoj Osovini otpora.

"Među svim mojim prijateljima postoji potpuno pozitivna percepcija Huta", rekao je "Fajnenšel tajmsu" 28-godišnji Jordanac koji živi u Velikoj Britaniji. "Trenutno niko nema ništa loše da kaže o njima".

Komentari odražavaju rastući gnev javnosti širom arapskog i muslimanskog sveta zbog rata u Gazi. Više od 25.000 Palestinaca je ubijeno u enklavi, a velika većina od 2,3 miliona stanovnika je raseljena. U napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra - koji je izazvao akcije Izraela - stradalo je oko 1.200 Izraelaca.

Gnev sveta - ne samo arapskog i muslimanskog - podstakli su dvostruki standardi i nevoljnost Zapada da pozove Izrael na odgovornost – ne samo za ovaj rat, već i za odnos prema Palestincima u proteklih 75 godina.

Veliki deo tog besa usmeren je na SAD zbog podrške Izraelu. "Ove zemlje žele da verujemo da su moralne, a zapravo su licemeri", kaže Bušra Hind (27) računovođa iz Kuvajta. "Nisu učinili ništa da zaustave zločine u Gazi. Ali u trenutku kada su globalna trgovina i transport bili ugroženi, onda su iznenada krenuli u akciju."

Jemenski pokret, takođe poznat kao Ansar Alah, u početku su predvodili pripadnici plemena Huti koji pripadaju sekti zajdi šiita. Početkom 2000-ih sekta je prerasla u silu koja se borila da zbaci jemensku autokratsku vladu. Njihov slogan je "Smrt Americi, smrt Izraelu, prokletstvo Jevrejima".

Iako Huti imaju veze sa Iranom, oni nisu toliko ideološki povezani sa Teheranom kao drugi militanti u regionu, ali su se približili Islamskoj republici, što im je pomoglo da vode devetogodišnji rat protiv koalicije predvođene Saudijskom Arabijom koja je intervenisala u građanskom sukobu u Jemenu 2015.

Stotine hiljada Jemenaca je stradalo ili u borbama ili od gladi i bolesti koje su potom zavladale. Huti su izdržali, dogovoreno je klimavo primirje sa Rijadom i pobunjenici su zadržali veći deo Jemena, uključujući prestonicu Sanu.

Ibrahim Džalal, jemenski naučnik sa Instituta za Bliski istok kaže da su Huti odavno pokazali da su "majstori" propagande. "Kada su se predstavili kao branioci palestinske stvari, oni su iskoristili svoje napade i isplivali kao remetilački i veoma popularni akteri", rekao je Džalal.

Anketa Palestinskog centra za istraživanje politike sprovedena krajem 2023. pokazala je da su stanovnici Gaze i okupirane Zapadne obale odgovor Jemena na rat između Izraela i Hamasa rangirali kao najbolji među regionalnim akterima.

"Naš jedini pristalica je Jemen", rekla je Sadin, palestinska studentkinja koja živi u Jerusalimu, i koja kaže da nije čula za Hute pre nego što je videla snimak njihovih dramatičnih akcija na Crvenom moru. "Prvi put sam osetila da nas neko podržava delima, a ne samo rečima".

U Jemenu, gde mnogi mrze Huti, pohvale za ovu grupu su na vrhuncu, čak i među njihovim najvećim rivalima koji su udare na brodove u Crvenom moru nazvali "pravednim".

"Lično, nikada nisam voleo Hute: oni su policijska država, nepravedno su osudili mnoge ljude na smrt, uključujući i njihove političke protivnike", rekao je 35-godišnji Jemenac koji živi u delu južnog Jemena koji ne kontrolišu Huti. "Ali ono što sada rade za Palestinu: to je dobro delo. I podržaću svakoga ko otežava život onima koji tlače Palestince, posebno kada su Jemenci poput mene".

image