Evropa u svemirskoj trci sa Kinom i SAD

Za ovo je potrebno nepokolebljivo jedinstvo u Evropi, kaže francuski ministar finansija

Evropa mora da ojača stratešku autonomiju u svemiru kako bi se takmičila sa Kinom i Amerikom, rekao je francuski ministar ekonomije Bruno Le Mer.

Izjava dolazi u momentu kada se ministri 22 članice Evropske svemirske agencije (ESA) sastaju u Parizu kako bi potvrdili rekordni budžet od 18,5 milijardi evra u trajanju od tri do pet godina.

Le Mer je istakao da članice moraju da plate za "autonomni pristup svemiru". 

"Mora postojati jedinstvena Evropa, jedinstvena evropska svemirska politika i nepokolebljivo jedinstvo kako bi se suočili sa kineskim i američkim ambicijama", rekao je francuski ministar, prenosi "Politiko".

Evropa ima satelitske sisteme za praćenje klimatskih promena i geolokaciju, ali ne može da šalje astronaute u svemir, niti da ponudi komercijalne satelitske komunikacione usluge.

Cena nezavisnosti

Razgovori na dvodnevnoj konferenciji obuhvatiće mnogo toga, od finansiranja istraživačkih projekata do vremenskih satelita, uključujući i misiju na Mars, kao i dodatni novac za siguran komunikacioni satelitski sistem koji je predložila Evropska komisija sa idejom da bude konkurencija Starlinku Ilona Maska.

Ipak, ne treba zaboraviti da se ovo dešava usred galopirajuće inflacije i rasta životnih troškova, što stavlja javnu potrošnju u centar pažnje.

"Nezavisnost ima cenu i mi smo spremni da je platimo", rekao je Le Mer o nameri francuske vlade da ispuni nove zahteve za finansiranje ESA.

Francuska je evropski lider u vazduhoplovstvu, ali ju je Nemačka pretekla tokom poslednjeg samita ESA 2019. sa najvećim pojedinačnim doprinosom budžetu Agencije.

Pre početka samita, Le Mer i njegove nemačke i italijanske kolege Robert Habek i Adolfo Urso složili su se da pomognu u finansiranju odloženog evropskog raketnog sistema Arian 6, zajedno sa Vega C, koji se lansiraju iz Francuske Gvajane.