"Nemate srednju školu? Nema problema": Američka mornarica ponovo spušta kriterijume za regrutaciju

Ratna mornarica će primati kandidate bez srednjeg obrazovanja i proširiti broj regruta kategorije četiri, a to su oni koji na kvalifikacionim testovima osvoje 30 bodova ili manje od ukupno 99

Američka mornarica počinje da regrutuje ljude koji nisu završili srednju školu s ciljem da ispuni ciljeve za regrutaciju. Ova odluka je usledila nakon koraka u decembru 2022. da se dovede veći broj regruta koji su dobili veoma niske ocene na Kvalifikacionom testu za oružane snage, prenosi RT na španskom. 

Prema novom planu, Ratna mornarica će primati kandidate bez srednjeg obrazovanja i proširiti broj regruta kategorije četiri, a to su oni koji na kvalifikacionim testovima osvoje 30 bodova ili manje od ukupno 99.

Služba je poslednji put primala osobe bez obrazovanja 2000. godine.

"Hiljade ljudi svake godine dolazi u naše centre za regrutaciju da bi se prijavili u mornaricu, ali im nedostaju akademske kvalifikacije i mi ih jednostavno odbijamo", kazao je viceadmiral Rik Čizman, šef osoblja mornarice za AP.

Naime, prošlogodišnji cilj za zapošljavanje bio je 37.700 ljudi, dok je samo 31.834 regrutovano. Sada je cilj da se ove godine zaposli 40.600 kandidata, dok je ukupna snaga mornarice 337.800 ljudi.

Mornarica je jedina služba koja regrutuje ljude kategorije četiri, što znači one koji su osvojili 30 ili manje bodova na kvalifikacionom testu.

Služba je proširila broj regruta četvrte kategorije, dok su se ostale službe u velikoj meri oduprle takvim promenama.

Ranije je sekretar američke mornarice Karlos del Toro predložio Ujedinjenom Kraljevstvu da razmotri veće investicije u svoju mornaricu, kao i jačanje svoje vojske, na osnovu nedavnih događaja širom sveta.