Francuska obustavila finansiranje UNRVA u Gazi, Turska zabrinuta

Turska poručila da odluka da se obustavi finansiranje Agencije UN za palestinske izbeglice prvenstveno nanosi štetu palestinskim civilima

Francuska je obustavila finansiranje Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama na Bliskom istoku (UNRVA) nakon što je osoblje agencije optuženo za umešanost u napad Hamasa na Izrael 7. oktobra, objavile su "RIA Novosti".

"Francuska nije predvidela novu isplatu UNRVA u prvom kvartalu 2024. godine i odlučiće kada dođe vreme koje akcije da preduzme zajedno sa UN i velikim donatorima, obezbeđujući da svi njeni zahtevi za transparentnošću i sigurnošću pomoći budu zaista uzeti u obzir", navodi se u saopštenju francuskog Ministarstva spoljnih poslova.

Turska je zabrinuta zbog odluka nekih zemalja da obustave finansiranje Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć Palestincima i poziva da se preispita taj potez, saopštilo je tursko Ministarstvo spoljnih poslova.

Odluka da se obustavi finansiranje UNRVA, kako se ističe u saopštenju turskog ministarstva, prvenstveno nanosi štetu palestinskim civilima.

"Radeći u veoma teškim uslovima, UNRVA ispunjava vitalne potrebe miliona palestinskih izbeglica. Od 7. oktobra, Izrael je ubio više od 150 pripadnika UNRVA u Gazi", dodaje se u saopštenju, prenosi Rojters.

Velika Britanija, Nemačka, Italija, Holandija, Švajcarska i Finska  su donele odluku da se priključe Sjedinjenim Američkim Državama, Australiji i Kanadi u privremenom obustavljanju finansiranja UNRVA, posle optužbi Izraela da je 12 zaposlenih te agencije UN, ključne za pomoć ugroženom palestinskom stanovništvu, bilo uključeno u prekogranični napad Hamasa.

Ranije je generalni komesar UNRVA Filip Lazarini rekao da su zaposleni u agenciji osumnjičeni za umešanost u napad Hamasa na Izrael 7. oktobra otpušteni i da će krivično odgovarati ako se utvrdi da su ti navodi tačni. Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je apelovao na vlade da nastave podršku UNRVA i da ne dozvole prekid rada agencije.