Svet

Iran odbacuje krivicu za smrt američkih vojnika u Jordanu; irački pokret preuzeo odgovornost

Islamska Republika distancirala se od smrtonosnog napada dronom na američku ispostavu
Iran odbacuje krivicu za smrt američkih vojnika u Jordanu; irački pokret preuzeo odgovornostGetty © Uriel Sinai / Stringer

Teheran nije učestvovao u napadu dronom na američku bazu u Jordanu u kojem su poginula tri vojnika, a više od 30 ranjeno, izjavio je u ponedeljak portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani.

Islamski otpor u Iraku – krovna grupa islamističkih šiitskih milicija – preuzela je odgovornost za napad na vojnu bazu poznatu kao "Toranj 22", nedaleko od granice sa jordansko-sirijskom granicom.

Predsednik SAD Džozef Bajden rekao je da su napad izvele "radikalne militantne grupe koje podržava Iran", dok su mnogi američki političari direktno okrivili Teheran. Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron je slično ukazao na Islamsku Republiku, pozivajući na "deeskalaciju u regionu".

"Kao što smo jasno ranije rekli, grupe otpora u regionu odgovaraju na ratne zločine i genocid", rekao je Kanani. "Oni ne primaju naređenja od Islamske Republike Iran. Ove grupe odlučuju i deluju na osnovu sopstvenih principa i prioriteta, kao i interesa svoje zemlje i naroda".

Bajden je obećao odgovor na smrt Amerikanaca. "Mi ćemo sve odgovorne pozvati na odgovornost u vreme i na način koji odaberemo", rekao je on u saopštenju.

Napad u Jordanu se dogodio kada su šiitske grupe podržale Palestince i zatražile od Izraela prekine uništavanje Pojasa Gaze. Hezbolah u Libanu je više puta ispaljivao rakete i minobacačke granate na Izrael, dok su jemenski Huti lansirali projektile i bespilotne letelice na trgovačke brodove koji su plovili kroz Crveno more.

SAD i Velika Britanija počele su da izvode udare na mete Huta u Jemenu 12. januara, navodeći potrebu da se zaštite međunarodni brodovi. U sredu su američke snage izvele vazdušne napade na tri lokacije u zapadnom Iraku povezane sa grupom Kataib Hezbolah, koja je preuzela odgovornost za napade na američka vojna mesta u Iraku i Siriji.

image