Svet

Soroš plaća milione da Teksas pretvori u državu demokrata

Milijarder je jedini izvor donacija za najmanje dve grupe koje žele da Teksas učine demokratskim uporištem
Soroš plaća milione da Teksas pretvori u državu demokrataGetty © Mike Mulholland

Milijarder Džordž Soroš podržava najmanje pet liberalnih grupa koje žele da predstojećim izborima republikansko uporište, Teksas, gurnu u ruke demokrata, prenosi "Foks njuz" pozivajući se na evidenciju finansiranja kampanje.

Liberalni filantrop je dao preko tri miliona dolara mreži političkih akcionih komiteta (PAK). Jedan od njih, "Teksaška većina" prošle godine su isključivo finansirali Soroš i njegov "Demokratija PAK 2", sa ukupno 2,25 miliona dolara.

Iako se grupa prošle godine nije javno isticala, lokalni mediji su je ranije ovog meseca opisali kao projekat bivših službenika iz neuspele kampanje demokrate Beta O'Rurka, bivšeg kongresmena čiji su izborni napori prvo da svrgnu republikanskog senatora Teda Kruza 2018, a zatim sadašnjeg republikanskog guvernera Grega Abota 2022. propali.

Soroš je takođe donirao najmanje 300.000 dolara u drugoj polovini 2023. "Si-Ti-Eks voutsu" koji je ispostava Univerziteta Konkordija; 200.000 dolara demokratskom PAK okruga Dalas; i 100.000 dolara grupi pod nazivom "Prvi utorak" koja nema onlajn prisustvo.

Milijarder je takođe dao 250.000 dolara Teksaškom organizacionom projektu, koji su on i njegove organizacije podržale u iznosu od nekoliko miliona dolara u poslednjih nekoliko godina i čiji je jedan korisnik ubio roditelje pa je oslobođen uz kauciju koju je Sorošev projekat platio.

Iako se Teksas tradicionalno doživljava kao republikanska država, demokratski kandidat Džozef Bajden izgubio je 2020. od tadašnjeg predsednika Donalda Trampa sa samo šest poena razlike. Poslednjih godina, u Teksas je stiglo stotine hiljada Amerikanaca koji beže iz liberalnih uporišta poput Kalifornije, gde su nagli porast kriminala i visoki troškovi stanovanja izazvali egzodus.

S obzirom na blizinu meksičke granice, Teksas je takođe zabeležio značajan porast broja stanovnika zbog ilegalne imigracije. Iako ilegalci možda ne glasaju u Teksasu, kritičari politike otvorenih granica koju favorizuju Soroš i njegovi saradnici optužuju ih da pozivaju horde migranata kako bi "ugojili" biračke spiskove na razne (i nedozvoljene) načine.

image