Svet

Kriza, kakva kriza? Rekordan broj ilegalnih prelazaka američko-meksičke granice u decembru

Zvaničnici su registrovali više od 371.000 ilegalnih prelazaka južne granice SAD
Kriza, kakva kriza? Rekordan broj ilegalnih prelazaka američko-meksičke granice u decembruGetty © John Moore / Staff

Rekordan broj ilegalnih imigranata prešao je američko-meksičku granicu prošlog meseca, prema podacima koje je objavila američka Carina i granična zaštita (CBP), dok se pograničnoj krizi koja besni u SAD ne nazire kraj.

Čak 371.036 ilegalaca uhvaćeno je u pokušaju da nezakonito uđu u Sjedinjene Države u decembru, pokazuju podaci, čime je oboren prethodni rekord od 341.392, postavljen u avgustu 2023.

U međuvremenu, republikanci u Predstavničkom domu pokušavaju da izdejstvuju opoziv šefa Odeljenja za unutrašnju bezbednost (DHS) Alehandra Majorkasa zbog njegovog (ne)rešavanja krize ilegalne imigracije.

Republikanski predstavnik Mark Grin, koji poziva na opoziv Majorskasa, optužio je šefa DHS-a da je "namerno otvorio granice".

Grin je, kao i mnoge njegove kolege republikanci, optužio Bajdenovu administraciju da je ublažila graničnu politiku i otvorila vrata oštrom prilivu ilegalnih stranaca.

Zvaničnici Bajdenove administracije odbacuju optužbe, tvrdeći da čine sve što mogu da zaustave priliv i za rekordan broj imigranata okrivljuju različite faktore poput sezonskih fluktuacija, manjkavog imigracionog sistema - čak i klimatskih promena, piše "Biznis insajder".

U međuvremenu, glasači su sve više zabrinuti zbog granične krize, a nedavna anketa je pokazala da je imigracija postala najveća briga, što je inflaciju prebacilo na drugo mesto. Istovremeno, podrška Bajdenu sve više pada dok podrška bivšem predsedniku Donaldu Trampu koji je obećao da će rešiti graničnu krizu raste.

image