Svet

Ako ih ne možeš pobediti, pridruži im se? Gradonačelnica Amsterdama traži legalizaciju kokaina

Došlo je vreme da priznamo da stotine godina obeshrabrivanja i represije nisu postigle mnogo, ocenila je gradonačelnica
Ako ih ne možeš pobediti, pridruži im se? Gradonačelnica Amsterdama traži legalizaciju kokainaGetty © Dean Mouhtaropoulos / Staff

Gradonačelnica Amsterdama Femke Halsema pozvala je na regulaciju prodaje i upotrebe kokaina kako bi se potkopala ekonomija kriminalnih bandi za koje je rekla da ostvaruju "milijarde" profita.

"Mislim da je došlo vreme da priznamo da stotine godina obeshrabrivanja i represije nisu postigle mnogo", rekla je gradonačelnica. "Očigledno, ljudi imaju potrebu za stimulansima. Za to postoji tržište", rekla je ona lokalnim medijima.

Zaplena kokaina u Holandiji porasla je prošle godine, a carinske vlasti su zaplenile skoro 60 metričkih tona kokaina 2023. godine, u odnosu na 51 tonu u 2022. Najveće količine pronađene su u lukama Roterdam i Vlisingen, a šverc je poveća i na aerodromima, pokazuju podaci holandskih vlasti.

Zemlja je u decembru pokrenula prvu fazu svog projekta zakonskog regulisanja uzgoja kanabisa. Rat protiv droge je "samo dobra vest za organizovani kriminal", rekla je Halsema za "Blumberg" 2022.

Halsema je, inače, poznata po tome da je predvodila kampanju obeshrabrivanja turista, mahom iz Britanije, da dolaze u Amsterdam kako bi uživali u legalnom konzumiranju marihuane.

image