Mediji: Ukrajinske izbeglice podstiču rast stope kriminala u Poljskoj

Prema policijskim podacima, strani državljani su 2023. godine počinili više od 17.000 prekršaja

Priliv ukrajinskih izbeglica u Poljsku od početka sukoba negativno je uticao na kriminal u zemlji, piše "Žečpospolita", pozivajući se na policijske podatke.

Stranci su prošle godine u Poljskoj počinili ukupno 17.278 prekršaja, 2.400 više nego 2022. godine, navodi list u članku pod naslovom "Tamna strana migracija". Tokom 2013. ta brojka je iznosila samo 3.500.

Ukrajinci su odgovorni za više od polovine zločina, potom građani Gruzije i Belorusije, pokazuju policijski podaci, navodi list.

Svaki treći prekršaj vezan je za zloupotrebu alkohola i vožnju u pijanom stanju. Prošle godine bilo je 4.898 takvih slučajeva, a navodno su građani Ukrajine umešani u 70 odsto njih. Vožnja u alkoholisanom stanju postaje "sve veći problem" u Poljskoj, a visok nivo alkohola otkriven u uzorcima krvi počinilaca "iznenađuje" čak i iskusne policajce, piše list.

Mnogi migranti takođe ne poštuju sudske zabrane zbog vožnje u pijanom stanju. Tokom 2023. godine 871 stranac, od kojih 518 Ukrajinaca, optužen je za kršenje zabrane, za šta je zaprećena kazna do tri godine zatvora. Prema policijskim podacima, 2022. godine bilo je samo 400 takvih incidenata.

"U Poljskoj ima 2,5 miliona ukrajinskih državljana, tako da se ovaj fenomen mora dovesti u vezu sa ovim", smatra Miroslav Skorka iz Udruženja Ukrajinaca u Poljskoj. Ukrajinci možda "više piju" i sedaju za volan iz "kulturoloških" razloga, sugerisao je on.

Prema policijskim podacima, broj krađa i zločina povezanih sa drogom koje su počinili stranci takođe je porastao prošle godine, dostigavši 3.240, odnosno 2.451. U 208 slučajeva počinioci su uhvaćeni sa "značajnim količinama" opojnih droga.

"Imamo sve više stranaca. U svojim zemljama se često plaše da prekrše zakon, ali u Poljskoj veruju da su gosti, kojima je više dozvoljeno", rekao je profesor kriminologije Brunon Holist, pozivajući na društvene kampanje kojima bi se objasnile posledice kršenja zakona.