Nemci imaju za koga da glasaju: Erdoganova partija učestvuje na izborima za Evropski parlament

Turska stranka AKP predsednika Redžepa Tajipa Erdogana kandidovaće se na evropskim izborima u Nemačkoj

Stranka AKP turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana kandidovaće se na evropskim izborima u Nemačkoj, piše "Euraktiv". Ogranak AKP u Nemačkoj, Demokratska alijansa za različitost i buđenje (Dava) ima četiri kandidata koji su svi prethodno vodili kampanju za Erdoganovu AKP ili njene organizacije za podršku.

Visokopozicionirani nemački političari požurili su da osude ovaj potez kao dodatni doprinos pogoršanju političke klime u zemlji.

"Erdoganov ogranak koji se kandiduje za izbore je poslednje što nam treba", prokomentarisao je ministar poljoprivrede Džem Ozdemir, koji ima tursko poreklo.

CDU, najveća opoziciona stranka, takođe je kritikovala ovaj potez. "Ispostava Erdoganovog AKP u Nemačkoj bila bi još jedna ekstremna stranka u zemlji", rekao je šef parlamentarne gruoe CDU/CSU Jens Špan.

List "Bild" prenosi da, prema statističkim podacima, 1,3 miliona nemačkih državljana ima tursko poreklo, što je oko 1,6 odsto nemačkog stanovništva.

Pošto izborni cenzus od pet odsto, koji obično drži manje stranke van parlamenta na nemačkim saveznim izborima, neće važiti za izbore za EU, političke novajlije imaju više šansi da izbore mesto u Evropskom parlamentu.

Na poslednjim evropskim izborima 2019. godine, šest malih partija koje nisu imale predstavnika na nacionalnom ili regionalnom nivou ušlo je u Evropski parlament, a neke od njih nisu dobile više od 0,7 odsto glasova.

"Trenutno vidimo kako stranke niču svuda, a njihova jedina svrha je da na kraju razdvoje Evropu iznutra", rekla je kandidat nemačkih liberala Mari-Agnes Štrak-Cimerman. "Moramo da shvatimo da Evropa nikada nije bila pod tolikim pritiskom, u pogledu spoljne i unutrašnje politike, kao što je sada", dodala je ona za "Velt".