Svet

"Blumberg": Amerika bi mogla da pokrene tajnu operaciju protiv Irana

Druga opcija je smaknuće nekog od iranskih zvaničnika koje bi, navodno, Teheranu bilo upozorenje
"Blumberg": Amerika bi mogla da pokrene tajnu operaciju protiv Irana© Tanjug/AP Photo/Jacquelyn Martin

Američki predsednik Džozef Bajden zapretio je odmazdom nakon što su u napadu u Jordanu, za koji je Amerika okrivila grupe koje podržava Iran, a Teheran to demantovao, poginula tri američka vojnika, a ranjeno njih 34.

Jedna od mogućnosti da se Amerika osveti za napad prema pisanju "Blumberga" jeste i "tajna operacija" tokom koje bi SAD napale ovu državu, ne preuzimajući za to odgovornost.

Druga opcija je, dodaje medij, udar na iranske zvaničnike, a tako nešto je, kako se navodi, učinjeno i u slučaju ubistva generala Kasema Sulejmanija u Bagdadu 2020. godine.

Najmanje je verovatno, međutim, da će SAD razmotriti povlačenje trupa iz Jordana, Sirije i Iraka, gde su bile stacionirane u okviru napora da se porazi Islamska država.

"Bajdenova administracija će morati da gazi veoma delikatnu liniju u pokušaju da odgovori dovoljno snažno kako bi vratila potencijal za odvraćanje da se ovo ne bi ponovilo, ali tako da njen odgovor ne eskalira sukob", ukazuje direktor Bliskoistočne bezbednosne inicijative Atlantskog saveta, Džonatan Panikof.  

U Americi inače već raste pritisak na Bajdena da preduzme direktnu akciju protiv Irana, a republikanci u Kongresu krive američkog lidera za, kako kažu, "stidljidve" odgovore na dosadašnje akcije grupa koje štiti Iran.

"Dosadašnji odgovori Bajdenove administracije samo su izazvali nove napade. Vreme je da se deluje brzo i odlučno kako bi ceo svet video", rekao je senator  u Komitetu za oružane snage Senata, republikanac Rodžer Viker.

Jordan je zatražio od SAD i drugih prijateljskih država da mu isporuče oružje neophodno za jačanje bezbednosti na granicama sa Irakom i Sirijom, javila je državna novinska agencija Petra, pozivajući se na izjavu portparola vlade.

"Jordan je dugogodišnji bezbednosni partner, ali moraćemo da se zapitamo da li je prisustvo američkih trupa u Iraku i Siriji vredno toga", rekao je saradnik u Odbrambenim prioritetima i bivši pešadijski oficir američkog marinskog korpusa Gil Barndolar.

Tako nešto bi se moglo smatrati "poklonom" Iranu, koji ima širok uticaj na iračku vladu i militantne snage u Siriji, dodaje "Blumberg".

"Moraćemo da razmislimo o tome šta radimo da bi Iranci shvatili da ovde postoji rizik i da to nije rizik koji oni žele da preuzmu. Ako budemo odgovarali kao do sada, poručujemo im  da oni mogu da nastave da rade kako hoće i da ih to neće ništa koštati", podvlači Denis Ros, koji je služio kao izaslanik Bele kuće za Bliski istok u administraciji Bila Klintona.

image