EU ne vidi svetlo na kraju ukrajinskog tunela: Borelj o (ne)sposobnosti odbrambene industrije

Istovremeno obnavljanje ratne rezerve i slanje dodatne pomoći Kijevu biće ozbiljan poduhvat za odbrambenu industriju EU, rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj izjavio je da vojna industrija država u okviru EU nije spremna za savremene izazove poput Specijalne vojne operacije u Ukrajini, prenosi TASS.

Prema njegovom mišljenju, dešavanja u Ukrajini pokazala su da "evropska industrija nije dorasla izazovima sa kojima se EU trenutno suočava".

"Značaj deo sredstava isporučenih Ukrajini potiče iz rezerve. Istovremeno obnavljanje ratne rezerve i slanje dodatne pomoći Kijevu biće ozbiljan poduhvat za odbrambenu industriju EU. Potrošnja u ovom sektoru već je povećana za oko 40 odsto, ali potrudićemo se da nastavimo sa slanjem", dodao je on.

Prošlog ponedeljka, Borelj je tokom svog govora na forumu za investicije u transportu EU–Centralna Azija, naglasio da "Evropska unija ne vidi svetlo na kraju ukrajinskog tunela".

Boreljov stav o (ne)sposobnosti evropske odbrambene industrije, potrekpljuje i neispunjeno obećanje EU, iz marta 2023. godine, o isporuci milion artiljerijskih granata Kijevu u narednih godinu dana.

Budući da je do kraja decembra isporučeno tek 300.000, dakle ni trećina, evropski zvaničnici modifikovali su svoja prvobitna obećanja i saopštili da EU namerava da proizvodi milion granata godišnje, ali da neće biti u mogućnosti da sve isporuči Ukrajini.