Svet

Ko je bolesniji: Skandal u Velikoj Britaniji, na psihijatriji silovano najmanje 20.000 pacijenata

Incidenti nad duševnim bolesnicima događali su se u periodu od 2019. do 2023. godine, u vremenskom intervalu u kom je tek 95 slučajeva prijavljeno policiji
Ko je bolesniji: Skandal u Velikoj Britaniji, na psihijatriji silovano najmanje 20.000 pacijenatawww.globallookpress.com © Tejas Sandhu/Keystone Press Agency

Ono što je opisano kao "nacionalni skandal" u Engleskoj, otkrila je nova istraga koju su sproveli "Independent" i Skaj njuz, a reč je o nezapamćenom "incidentu seksualne bezbednosti". Mediji su na svetlost dana obznanili skoro 20.000 slučajeva silovanja, seksualnih napada i uznemiravanja, izlaganja golotinji i neumesnim seksualnim komentarima, u periodu od pet godina, nad pacijentima i osobljem u psihijatrijskim bolnicama Nacionalne zdravstvene službe Ujedinjenog Kraljevstva (NHS).

Incidenti nad duševnim bolesnicima događali su se u periodu od 2019. do 2023. godine, u vremenskom intervalu u kom je tek 95 slučajeva prijavljeno policiji.

Skoro 4.000 incidenata "seksualne bezbednosti" prijavljeno je između januara i avgusta 2023, što je više od ukupnog godišnjeg broja za 2019. i 2020, otkrila je istraga, nakon što je više od 50 zahteva za pristup informacijama od javnog značaja upućeno NHS Engleskoj.

Bivša koordinatorka za žrtve seksualnog nasilja Vera Bird rekla je da su ova otkrića "nacionalni skandal".

Inače, 2011. godine Ministarstvo zdravlja Velike Britanije obavezalo se da će ugasiti mešovita odeljenja u svim svojim stacionarnim službama, međutim, više od 12 godina kasnije, ništa nije urađeno u psihijatrijskim bolnicama Nacionalne zdravstvene službe Ujedinjenog Kraljevstva.

"Vlada mora da tretira ovu istragu kao poziv za buđenje", ocenjuje stručna javnost.

U saopštenju NHS Engleska navodi se da oni preduzimaju sve mere kako bi osigurali bezbednost pacijenata i osoblja, uključujući uvođenje boljih mehanizama za izveštavanje, obuku i podršku.

Jedna od žrtvi, Aleksis Kvin, bivša britanska omladinska plivačica ispričala je svoju priču u novom podkastu "Skaj njuza".

Ona je završila na psihijatriji kada joj je preminuo brat 2012. godine. Godinu dana kasnije, jedan od pacijenata je napastvovao na muškom odeljenju za Božić.

Ona je 2014. godine uložila drugu žalbu pošto je premeštena u još jednu ustanovu mešovitog tipa u Kentu. Njeni napadači se nisu suočili ni sa kakvom krivičnom odgovornošću.

image