Svet

Džabe ste krečili: Sijarto i Kuleba bez rešenja spora oko evropske pomoći Kijevu

Mađarska je uputila zahtev Ukrajini da obezbede pouzdan transport nafte duž teritorije svoje zemlje
Džabe ste krečili: Sijarto i Kuleba bez rešenja spora oko evropske pomoći Kijevu© AP Photo/Denes Erdos/Tanjug

Ministri spoljnih poslova Ukrajine i Mađarske, Dmitrij Kuleba i Peter Sijarto, sastali su se danas u ukrajinskom gradu Užgorodu gde je trebalo da rasprave spor u vezi blokiranja ključnog paketa finansijske pomoći Evropske unije Kijevu, koji mesecima koči upravo Budimpešta. 

Međutim, iako je ovo prva poseta šefa mađarske diplomatije Ukrajini od započinjanja ruske specijalne vojne operacije u februaru 2022, oni ipak nisu uspeli da dođu do rešenja.

Umesto toga, Mađarska je zatražila od Ukrajine da nastavi tranzit ruske nafte u zemlje Centralne Evrope preko njene teritorije, otkrio je Sijarto nakon razgovora sa ukrajinskim kolegom Dmitrijem Kulebom i šefom predsedničke kancelarije Andrejem Ermakom.

"Zatražio sam od svojih ukrajinskih partnera da obezbede pouzdan transport nafte duž teritorije svoje zemlje", rekao je Sijarto na konferenciji za novinare koju je prenosio televizijski kanal M1.

Ministar spoljnih poslova Mađarske je takođe rekao da je pokrenuo pitanje povlačenja mađarskih kompanija sa ukrajinske liste takozvanih "međunarodnih ratnih sponzora", poput OTP banke, kojoj je taj epitet  zbog njegove namere da nastavi poslovanje u ruskoj finansijskoj tržište.

Sastanak je održan u trenutku kada se evropski lideri bore da ubede mađarskog premijera Viktora Orbana da ukine veto na 50 milijardi evra pomoći EU Ukrajini, što je najavio na samitu EU u decembru.

Orban, koji se smatra najbližim saveznikom Kremlja u EU, rekao je da neće podržati paket pomoći iz budžeta EU, izazivajući nezadovoljstvo kod drugih lidera EU koji se bore da iznude promenu njegovog stava pre samita u Briselu u četvrtak, kada oni će ponovo pokušati da odobre finansiranje.

image