Svet

Padaju ko muve: Američki lovac F-16 se srušio u blizini Južne Koreje, treći incident za godinu dana

Incident se dogodio u blizini američke baze na severozapadnoj obali Južne Koreje
Padaju ko muve: Američki lovac F-16 se srušio u blizini Južne Koreje, treći incident za godinu danaGetty © Ezra Acayan / Stringer

Američki lovac F-16 srušio se u vodama u blizini Južne Koreje, potvrdila je američka vojska. Ovo je treći put da se američki borbeni avion srušio u ovoj oblasti za manje od godinu dana.

Pilot aviona katapultirao se iz aviona koji je pao u vode kod obale Gunsana u Južnoj Koreji, u blizini američke vazdušne baze "Kunsan", prenosi agencija Jonhap. Pilot je brzo izvučen iz vode i prebačen u bolnicu na "procenu".

"Informacije o uzrocima vanredne situacije tokom leta neće biti dostupne do zaključenja detaljnih bezbednosnih istraga", rekao je pukovnik Metju C. Getki, komandant 8. borbenog krila. "Sada ćemo fokus prebaciti na pretragu i izvlačenje letelice", dodaje se u saopštenju.

Jedan F-16 pao je iznad Žutog mora tokom vežbe u decembru. Taj avion je takođe bio raspoređen u "Kusanu" kao deo američkog 8. borbenog krila.

U maju se još jedan F-16 srušio u blizini vazdušne baze Osan na severozapadu Južne Koreje. Zvaničnici su rekli da je pilot učestvovao u rutinskoj obuci tokom nesreće i da se bezbedno katapultirao.

image