Svet

Orban nije "proruski" nastrojen: Ukrajinski ministar spoljnih poslova iznenada promenio ploču?

Diplomata je naveo da Budimpešta štiti mađarske interese
Orban nije "proruski" nastrojen: Ukrajinski ministar spoljnih poslova iznenada promenio ploču?© Tanjug/AP Photo/Denes Erdos

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba smatra da mađarsko rukovodstvo nije "prorusko", uprkos pokušajima zapadnih medija i političara da ga tako etiketiraju.

"Ako bi se tako nešto potvrdilo, to bi predstavljalo veliki problem i za EU i za Mađarsku. Ali, mislim da su oni promađarski nastrojeni", rekao je šef ukrajinske diplomatije u intervjuu za mađarski novinski portal "Teleks".

Kuleba, koji se sastao sa svojim mađarskim kolegom Peterom Sijartom, ocenio je da njegov kolega, "da je proruski orijentisan... ne bi izjavio da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine".

Što se tiče ponovljenih poziva Budimpešte za rešenje ukrajinske krize pregovorima, Kuleba je rekao: "Mi zaista imamo drugačiji pogled na ovo – verujemo da Rusija može biti primorana na smislene pregovore samo na osnovu rezultata postignutih na bojnom polju."

Dok su neki zapadni političari i mediji označili Orbana kao "proruskog", sekretar za štampu Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je tu ideju, rekavši da se etiketa primenjuje na lidere koji imaju tendenciju da "razmišljaju o suverenitetu svoje nacije... i brane interese njihove zemlje".

Lideri EU sastaće se u četvrtak da razgovaraju o četvorogodišnjem paketu ekonomske pomoći Ukrajini od 50 milijardi evra. Mađarski premijer Viktor Orban je jedini lider EU koji je obećao da će se suprotstaviti paketu, a Savet EU je navodno odgovorio sastavljanjem planova za sabotiranje mađarske ekonomije.

Orban je za "Point" poručio da je "za Evropljane je važno da shvate da države članice, ako se ne slažu po pitanjima kao što su rat, migracija, rod, odmah dožive imperijalističku reakciju Brisela".

image