Svet

Predsednik Ekvadora potvrdio: Prebacićemo staru rusku vojnu opremu u SAD u zamenu za novu

Uprkos stavu i protivljenju Moskve, isporuka će biti obavljena, izjavio je Danijel Noboa
Predsednik Ekvadora potvrdio: Prebacićemo staru rusku vojnu opremu u SAD u zamenu za novu© Tanjug/AP Photo/Dolores Ochoa

Predsednik Ekvadora Danijel Noboa izjavio je da će njegova zemlja prebaciti vojnu opremu ruske proizvodnje u Sjedinjene Države u zamenu za novu opremu, uprkos protestima Moskve, prenosi TASS.

"Dokazali smo da je to staro gvožđe, a u skladu sa međunarodnim sporazumima, vojna oprema ne može da se prenosi, ali može sličan otpad", kazao je Noboa u intervjuu za TV kanal "Ekvavisa". 

On je istakao da će Ekvador "u svakom slučaju nastaviti dogovor".

Noboa je naglasio da neće prekinuti odnose sa Rusijom, napomenuvši da pozicija Moskve nije "u potpunosti adekvatna", pošto se u Ekvadoru trenutno dešavaju nemiri velikih razmera. 

"Ako žele da nam pomognu, daj Bože da to urade", naglasio je.

Noboa je ranije najavio da će Ekvador prebaciti u SAD opremu ruske i ukrajinske proizvodnje u zamenu za novu opremu u ukupnoj vrednosti od 200 miliona dolara.

Ruski ambasador u toj zemlji Vladimir Sprinčan je zauzvrat napomenuo da bi Moskva tu akciju shvatila kao neprijateljski korak.

Sprinčan je slanje opreme nazvao doprinosom ukrajinskom sukobu, ukazujući na protivrečnost u stavu Ekvadora, koji se pozicionira kao neutralna strana po pitanju Specijalne vojne operacije.

Federalna služba za vojno-tehničku saradnju Rusije saopštila je da sporazum o vojnoj saradnji vlada Rusije i Ekvadora ne dozvoljava prenos vojnih proizvoda trećem licu bez prethodne pismene saglasnosti Ruske Federacije.

U januaru 2023, šef američke Južne komande, general Laura Ričardson, rekla je da Venecuela, Kuba, Nikaragva i šest drugih latinoameričkih država imaju rusko oružje, a Sjedinjene Države rade na tome da "to rusko oružje zamene američkim ako te zemlje žele da ga prebace u Ukrajinu".

image