"Politiko": Najviši zvaničnici EU imaju otrovne hemikalije u krvi

Takozvane "večne hemikalije" identifikovane su u svemu, od kišnice i tla, do majčinog mleka.

Nevladine organizacije za zaštitu životne sredine identifikovale su toksične supstance u krvi vodećih briselskih političara, u okviru kampanje za zabranu hemikalija u celoj EU uprkos protivljenju teške industrije, piše "Politiko".

Kod svakog od 16 političara i javnih ličnosti koje su učestvovale u kampanji - a među njima su i šefica EU za konkurenciju Margrete Vestager i komesar EU za životnu sredinu Virginijus Sinkevičijus - otkriveno je da u krvi ima najmanje sedam vrsta toksičnih hemikalija PFAS. U pet slučajeva, količina je "premašila postojeći nivo bezbednosnog praga" za hemikalije.

PFAS hemikalije, koje se široko koriste u svakodnevnim predmetima kao što su tiganji i kabanice, kao i u proizvodnji poluprovodnika i baterija, povezane su sa nizom teških zdravstvenih problema, uključujući rak i neplodnost. Poznate i kao "večne hemikalije" - jer se prirodno ne razlažu u životnoj sredini - identifikovane su u svemu, od kišnice i tla, do majčinog mleka.

Testovi krvi, koje su sproveli Evropski biro za životnu sredinu i "Kemsek", deo su kampanje za podizanje svesti koju predvode nevladine organizacije dok EU raspravlja o potencijalnoj zabrani hemikalija.

Evropska komisija se obavezala da će postepeno ukinuti PFAS hemikalije zbog zabrinutosti oko njihovog uticaja na životnu sredinu i zdravlje ljudi – osim u slučajevima u kojima se pokazalo da su nezamenljive i "od suštinske važnosti" za društvo.

Predlog za zabranu hemikalija, koji je podnelo pet evropskih zemalja, izazvao je žestok otpor iz širokog spektra sektora koji trenutno zavise od hemikalija i upozorava da bi nove mere ometale konkurentnost EU.