Optužbe za izborne manipulacije u Nemačkoj: Hoće li sada reagovati Evropski parlament?

Nemački poslanik Fridrih Merc optužio je vlast da šteluje izbornu pobedu prekrajajući izborne jedinice

Evropski parlament izgleda nema nikakvu nameru da zaseda povodom tvrdnji lidera nemačke parlamentarne grupe CDU Fridriha Merca koji je optužio "Semafor koaliciju" da u svoju korist pokušava da izmanipuliše izborni zakon u Nemačkoj.

Prema planovima Šolcove vlade Saksonija-Anhalt izgubiće izbornu jedinicu - u korist dodatne izborne jedinice u Bavarskoj, a navodi o ugroženosti nemačke demokratije ovakvim "štelovanjem" ne dopiru ni do Klemena Grošelja, Stefana Šenaha i ostatka družine evroparlamentaraca koji se i dalje se bavi Srbijom i tvrdnjama o navodnim nepravilnostima na ovdašnjem glasanju.

Mercovo negodovanje, vlast pokušava da uguši vodeći kampanju protiv njega, pa tako ministar zdravlja Karl Lauterbah iz SPD-a za optužbe poslanika kaže da su u stilu njihove najveće rivalske partije, AFD-a.

"Možete biti nezadovoljni Semaforom, ali Fridrih Merc nije alternativa, već opasni demagog koji pravi neodgovorna poređenja i ignoriše Savezni ustavni sud", priključila se napadima i kandidatkinja FDP-a (takođe deo "Semafor koalicije") za evropske izbore, Mari-Agnes Štark-Cimerman.

Bundestag bi trebalo da u četvrtak glasa o nacrtu zakona koje su predložili vladajući SPD, Zeleni i FDP.

Propis predviđa preraspodelu izborne jedinice od Saksonije-Anhalt u Bavarsku, pošto prethodna raspodela izbornih jedinica među državama, navodno više ne odgovara njihovom udelu u stanovništvu. U Bavarskoj će se, naime, formirati dodatna izborna jedinica od delova prethodnih izbornih jedinica Augsburg - Land, Neu-Ulm i Ostalgau.

Merc tvrdi cilj ovakve kombinatorike da izborna jedinica Augsburg-Siti "nema previše birača CSU" i da državna ministarka kulture Klaudija Rot (Zeleni) "može da zadrži svoju izbornu jedinicu u Augsburgu na sledećem saveznim izborima".

Merc je rekao da promena nije dogovorena sa pogođenom saveznom državom. Promena bi "još jednom izmanipulisala pravo glasa i još jednom nanela ozbiljnu štetu demokratiji naše zemlje".

Od Evropskog parlamenta koji se nakon poraza prozapadne opozicije u Srbiji postavio kao branitelj demokratije i izbornog procesa, s pravom se očekuje da će od zloupotreba vlasti pohrliti da zaštiti i njima partnersku Nemačku.

Po svemu sudeći, u rezoluciji Evropskog parlamenta o izborima u Srbiji predložiće se, međutim, ponavljanje izbora u Beogradu, a ako se to desi, pitanje je, da li će ovi branitelji demokratije imati vremena da ispituju navodne Šolcove zloupotrebe.