Tekzit sve bliži: Zbog krize na granici sve više Teksašana za otcepljenje

I neodlučni birači sve su skloniji da na hipotetičkom glasanju podrže nezavisnost Teksasa, tvrdi teksaški nacionalista

Tekzit bi "mogao biti bliži nego što mislimo", kaže za "Njuzvik" predsednik Teksaškog nacionalističkog pokreta Danijel Miler, koji već duže vreme vodi kampanju da ova država postane potpuno nezavisna nacija.

Nakon što su federalne vlasti odlučile da uklone žilet žicu postavljenu duž državne granice, teksaški guverner Abot istakao da se poziva na "ustavna ovlašćenja Teksasa da se brani i zaštiti" od "invazije" migranata, a 25 drugih republikanskih guvernera je objavilo zajedničku izjavu u kojoj izražavaju svoju podršku njegovom stavu.

Sve ovo ide na ruku zagovornicima nezavisnosti Teksasa, pa tako Miler kaže da je Abotova politika "zapravo Teksas koji se zalaže za naša prava, zakon i naš suverenitet".

"Nalazimo se u tački u kojoj je Tekzit svima na umu, i onima koji su za njega i onima koji su protiv. Borimo se da dobijemo ono o čemu smo oduvek pričali, a to je glasanje o tome da Teksas postane samoupravna nezavisna nacija", ističe Miler za "Njuzvik".

Podrška 25 republikanskih guvernera Abotu, navodi ga, kaže, da se zapita postoje li šire pukotine u američkoj uniji.

"Da li to onda znači da ćemo gledati otcepljenje ne samo Teksasa već i preostalih država, onih ostalih 25, i šta to znači za Uniju? Interesantna su vremena. I mislim da idemo ka trenutku kada sve ovo postaje više od ustavne krize", ukazuje Miler.

On je uveren da sukob na granici navodi sve više Teksašana da daju glas "za" na hipotetičkom glasanju o tome treba li ova država da bude nezavisna.

"Trenutno stanje na granici je dovelo do dve stvari. Prvo, pretvorilo je značajan broj neodlučnih birača u glasače 'za' nezavisnost. Čini se da je takođe uticalo i na aktiviranje značajnog broja neodlučnih birača i gura ih da podrže Tekzit", uveren je sagovornik "Njuzvika".