Svet

Štrajk na nemačkim aerodromima: Pogođeno više od 200.000 putnika

Radnici obezbeđenja stupili su u jednodnevnu obustavu rada na nekim od najvećih aerodroma u zemlji poput onih u Frankfurtu, Berlinu, Hamburgu i Štutgartu
Štrajk na nemačkim aerodromima: Pogođeno više od 200.000 putnika© Tanjug/Bodo Marks/dpa via AP

Pripadnici obezbeđenja na nekoliko najvećih nemačkih aerodroma, među kojima je i veliko svetsko čvorište Frankfurt, obustavili su rad što je prizemljilo letove i nanelo još jedan udarac najvećoj evropskoj ekonomiji, prenosi Rojters.

Jednodnevni štrajk, na koji je pozvao sindikat Verdi, poslednji je u nizu ovakvih koraka koji su paralisali transportni sektor u zemlji proteklih nedelja.

Skoro 200.000 putnika biće pogođeno štrajkom na nemačkim aerodromima, a više od 1.100 letova biće otkazano ili će kasniti, procenilo je nemačko udruženje aerodroma ADV pošto su neki od najvećih nemačkih aerodroma, uključujući Frankfurt, Berlin, Hamburg i Štutgart, rekli da neće biti polazaka putnika.

"U Nemačkoj skoro svakodnevno vidimo najave štrajka na štetu mobilnosti i privrede. To se mora zaustaviti", rekao je generalni direktor udruženja Ralf Bajsel.

S druge strane, glavni pregovarač Verdija Volfgang Piper naveo je u saopštenju da "bezbednost u vazdušnom saobraćaju ne dolazi besplatno".

Sindikat zahteva povećanje plate za 2,80 evra po satu i izdašnije plate za prekovremeni rad tokom 12 meseci u ime 25.000 radnika u sektoru, navodi se u saopštenju.

Nemačke mašinovođe su prošle nedelje organizovale najduži štrajk železničara do sada nakon jednonedeljnog protesta nemačkih farmera koji su blokirali puteve u zemlji.

Očekuje se da će obustave rada u petak zaustaviti javni prevoz u svim saveznim državama osim u Bavarskoj.

image
VV inauguration
banner