Predizborna kampanja Niki Hejli: Niko ne želi revanš starih gunđala

Republikanska kandidatkinja za predsedničke izbore cilja na poodmakle godine svojih rivala demokrate Džozefa Bajdena i republikanca Donalda Trampa ističući da su prestari da obavljaju predsedničku funkciju

Republikanska kandidatkinja za predsednika Niki Hejli pokrenula je novi napad na svoje rivale na izborima 2024. godine: člana njene stranke Donalda Trampa i američkog predsednika demokratu Džozefa Bajdena, sa predizbornom kampanjom usmerenom na njihove godine.

U novom serijalu kampanje, koji je prvi objavio "Njujork tajms", pod nazivom "Stara gunđala", bivša guvernerka Južne Karoline i američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama ima očitu strategiju da udari na godine dvojice političara koji će verovatno obezbediti nominacije svojih partija za predsednika.

Predizborni spotovi sa gerijatrijskom tematikom zvaće se "Starci koji se spotiču", "Ortaci iz podruma" i "Političari rasipnici", navodi američki list, a prenosi "Gardijan".

Aludirajući na film "Stara gunđala" iz 1993. sa Džekom Lemonom i Volterom Matauom u glavnim ulogama, Hejli je postavila sliku na svom nalogu na društvenoj mreži Iks na kojoj je zamenila lica glumaca sa filmskog postera licima Bajdena i Trampa.

"Revanš koji niko ne želi", bio je Hejlin komentar uz fotografiju.

Hejli nastoji da istakne činjenicu da su Tramp (77) i Bajden (81) najstariji kandidati koji su se ikada ušli u trku za reizbor u Belu kuću.

Hejli (52) je ranije iznela ideju o testovima mentalne sposobnosti za političare, posebno za one starije od 75 godina. Ona je navela slučajeve u kojima su Bajden i Tramp delovali zbunjeno, kao kada je Tramp zamenio Hejli za bivšu predsedavajuću Predstavničkog doma Nensi Pelosi ranije ovog meseca kada je govorio o pobuni 6. januara 2021.

"Niki Hejli je zadužena za bezbednost. Ponudili smo joj 10.000 vojnika nacionalne garde. Oni su to odbili", rekao je Tramp misleći očigledno na Pelosi, dok je Hejli iskoristila njegov gaf.

"Da li zaista želimo da izađemo na izbore sa dva momka koji će biti predsednici u svojim 80-im godinama", upitala je Hejli publiku na jednom od događaja tokom svoje kampanje.

Hejli uverava svoju publiku na mitinzima da pokretanjem pitanja poznih godina ne pokazuje nepoštovanje.

"Svi znamo 75-godišnjake koji mogu da trče oko nas. A onda poznajemo i Džoa Bajdena", rekla je Hejli na jednom od skupova, dok je u jednoj od prethodnih poruka navela da je Bajden prestar.

Hejli pokušava da se pozicionira kao "lider nove generacije", ali je daleko iza Trampa u trci za nominovanje, pošto je izgubila na prvim glasanjima u Ajovi i Nju Hempširu.