Svet

"Gasprom": Nestaje nam gas u Ukrajini za Moldaviju; "To su naše rezerve"

Kompanija je upozorila ako tranzitni disbalans potraje, onda će od 28. novembra početi da smanjuje isporuku gasa za tranzit kroz Ukrajinu
"Gasprom": Nestaje nam gas u Ukrajini za Moldaviju; "To su naše rezerve"Getty © Alexandra Beier / Stringer

Vice-premijer Moldavije i ministar infrastrukture i regionalnog razvoja Andrej Spinu izjavio je danas da gas koji ostaje u Ukrajini predstavlja rezerve Moldavije.

"Količine gasa za "Gasprom" kaže da ostaju u Ukrajini, naša su ušteđevina i rezerve koje se čuvaju u skladištima u Ukrajini. Jasno je da je te količine plaćala i da će ih plaćati naša zemlja", napisao je Spinu danas na svom Telegram kanalu.

On je precizirao da su rezerve gasa Moldavije već dostigle 200 miliona kubnih metara.

 "Gasprom" zapretio prekidom gasa

Ruski "Gasprom" juče je saopštio da registruje "nestanak ruskog gasa u Ukrajini namenjenog isporuci moldavskim potrošačima".

Kompanija je upozorila da ako tranzitni disbalans potraje, onda će od 28. novembra početi da smanjuje isporuku gasa za tranzit kroz Ukrajinu, dok je cena gasa u Evropi porasla za nekoliko minuta za dva odsto, navodi se u saopštenju kompanije.

"Podaci sa berze ICE pokazuju da je cena gasa, posle saopštenja 'Gasproma' počela da skače i da trenutno iznosi više od 1.280 dolara", poručili su.

Ranije je "Gasprom" saopštio da Evropu isporučuje gasom u tranzitu preko Ukrajine u količini od 42,9 miliona kubnih metara dnevno preko gasne merne stanice "Sudža GIS", a da je komapnija "Moldovagaz" u skladu sa ugovorom platila  deo nabavke za novembar.

U saopštenju se navodi da je obim stvarno isporučenog ruskog gasa, u vezi sa okojim je prekršeno plaćanje isporuka u novembru, iznosi 24,945 miliona kubnih metara gasa. Ukupna akumulirana zapremina sedimentacije na teritoriji Ukrajine iznosi 52,52 miliona kubnih metara.

Ranije je moldavska premijerka Natalija Gavrilica rekla da će "u decembru nastaviti da uvoze ruski gas u količinama koje mogu da se uporede sa oktobarskim".

"Gasprom" je od 1. oktobra smanjio dnevni obim gasa koji se isporučuje Moldaviji za 30 odsto, na 5,7 miliona kubnih metara, dok su potrebe republike 8,06 miliona. Ruska kompanija je to objasnila tehničkim problemima vezanim za ograničavanje tranzita kroz Ukrajinu.

U novembru je nedostatak gasa za Moldaviju porastao na 50 odsto. U ovoj situaciji, ta zemlja je smanjila potrošnju gasa, a takođe je smanjila i snabdevanje Pridnjestrovskog regiona, gde su bili primorani da zaustave većinu industrijskih preduzeća.

image