Svet

Šefica USAID-a i "stručnjak za genocid" Samanta Pauer na udaru kritika zaposlenih zbog Gaze

Pauerova je godinama tvrdila da SAD imaju "jedinstvenu odgovornost" da spreče masovne zločine, a kritikovala je Klintonovu administraciju zbog toga što nije reagovala tokom genocida u Ruandi
Šefica USAID-a i "stručnjak za genocid" Samanta Pauer na udaru kritika zaposlenih zbog Gazewww.globallookpress.com © Jim LoScalzo - Pool via CNP

Direktorka Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i "svetski priznati stručnjak za genocid" Samanta Pauer našla se na udaru kritika svojih podređenih zbog situacije u Gazi i njene uloge u američkoj politici prema tom problemu, piše "Vašington post".

"Napisali ste knjigu o genocidu i još uvek radite za administraciju - trebalo je da podnesete ostavku", rekla je stručnjak za javno zdravlje Agnješka Sajks, koja je prošle nedelje dala otkaz u USAID-u.

Sajksova je prekinula govor Samante Pauer o klimatskim promenama i prirodnim katastrofama koji je držala u Vašingtonu, pozivajući se na knjigu direktorke USAID-a "Problem iz pakla", u kojoj je ona kritički pisala o neaktivnosti Amerike tokom različitih genocida, od Jermenije do Ruande.

Prema navodima "Vašington posta", u USAID-u postoje duboke podele kada je reč o američkoj podršci Izraelu tokom krize u Pojasu Gaze.

Pauerova se zahvalila Sajksovoj na komentaru, navodeći da je situacija u Gazi "katastrofalna", kao i da je tamo "poginulo više od 25.000 civila". Ona je dodala i da nedovoljno resursa dolazi do stanovnika te enklave, kao i da Amerikanci rade na "postizanju humanitarne pauze".

Ona je u isto vreme pomenula i "horor" tokom napada Hamasa na jug Izraela od 7. oktobra, kada je ubijeno oko 1.200 Izraelaca dok je njih oko 240 oteto.

Pauerova je godinama tvrdila da SAD imaju "jedinstvenu odgovornost" da spreče masovne zločine, a kritikovala je Klintonovu administraciju zbog toga što nije reagovala tokom genocida u Ruandi.

"Ćutanje u susretu sa zločinima nije neutralnost, to je saučesništvo", ona je često ponavljala.

Pauerova se našla na udaru još jedne žene zaposlene u USAID-u, Hane Fank, koja je izjavila da "genocid u Gazi koji SAD pomažu čini da SAD više ne mogu da budu moralni lider u svetu" kada je reč o klimatskim promenama, ali i drugim problemima.

Pauerova u odgovoru nije komentarisala optužbe za genocid, ali je implicitno stala na stranu Izraela, navodeći da je "izuzetno važno da se 7. oktobar nikada ne ponovi".

Direktorka USAID-a se već mesecima nalazi na udaru kritika, a mnogi su je pozvali da podnese ostavku i vrati Pulicerovu nagradu koju je dobila za svoju knjigu o genocidu.

Sajksova je, komentarišući odgovor Samante Pauer, rekla da je razočarana time što njena hronologija "počinje 7. oktobra i ne uzima u obzir 75 godina tokom kojih su Palestinci nasilno terani sa svojih vekovnih ognjišta".

image