Svet

Nova normalnost u Nemačkoj: Otkaz i izbacivanje zbog političkog sastanka

Gradske vlasti Kelna smenile su zvaničnicu zbog prisustva na sastanku sa desničarima
Nova normalnost u Nemačkoj: Otkaz i izbacivanje zbog političkog sastankaGetty © Sean Gallup / Staff

Službenica grada Kelna Simone Baum, koja je učestvovala na desničarskom skupu u Potsdamu, otpuštena je bez najave.

Kako prenosi "Špigl", portparol skupštine grada potvrdio je da je službenik Grada Kelna otpušten zbog skupa, ali nije izneo više detalja. Agencija DPA navodi da je reč o predsednici udruženja "Unija vrednosti" Severne Rajne-Vestfalije, Simone Baum.

Krajem novembra u Potsdamu je organizovan sastanak "radikalnih desničara" na kom su učestvovali političari Alternative za Nemačku (AfD), kao i pojedini članovi Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i konzervativnog udruženja "Unije vrednosti". Bivši šef "Identitarnog pokreta" u Austriji Martin Selner rekao je da je na sastanku govorio o "remigraciji", odnosno - tumači "Špigl" - proterivanju migranata.

Prošle nedelje, okružni ogranak CDU zatražio je isključenje Baumove iz stranke zbog skupa u Potsdamu. "Takvim ljudima nije mesto kod nas", poručili su.

Baum, koja je član CDU od 2008. godine, rekla je da je prisustvovala sastanku ali ne kao delegirani predstavnik udruženja i demantovala je da se na skupu razgovaralo o "masovnom proterivanju" ili o oduzimanju nemačkog državljanstva na osnovu etničkih kriterijuma, kako su pojedini mediji navodili.

image