Uvek može više: Zelenski traži još novca od EU

Zelenski je rekao i da bi nakon odobrenja programa finansijske podrške od 50 milijardi evra, EU trebalo da odobri i dodatnu pomoć Kijevu

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski snimio je video u kom se obraća Evropskom savetu, koji je odobrio Kijevu 50 milijardi evra pomoći i zatražio dodatna sredstva EU.

"Nažalost, primena evropskog plana da se Ukrajini obezbedi milion artiljerijskih granata je odložena. Ovo je još jedan signal globalnog rivalstva u kome Evropa ne može sebi da priušti da izgubi", rekao je on u video snimku koji je objavila njegova kancelarija.

Zelenski je rekao i da bi nakon odobrenja programa finansijske podrške od 50 milijardi evra, koji pokriva četiri godine, EU trebalo da odobri i dodatnu pomoć Kijevu, ovoga puta kroz Evropski mirovni fond, koji prvenstveno obezbeđuje sredstva za vojnu podršku, uključujući obuku vojnika.

"To bi trebalo da bude najmanje pet milijardi evra godišnje. Za period od četiri godine. Ovo je očigledan prioritet", rekao je on.

Zelenski je takođe zahvalio liderima EU na pomoći od 50 milijardi evra.

Evropska unija odobrila je danas dugoročni program budžetske pomoći Ukrajini u vrednosti od 50 milijardi evra.

Ovaj iznos biće poslat Kijevu u naredne četiri godine. Plan o pomoći Ukrajini predviđa period od 2024. do 2027 godine, i to 33 milijarde evra u kreditima i 17 milijardi evra u grantovima.