Svet

Arizona: Zbog izbornih nepravilnosti nema potvrde rezultata međuizbora

Iako na dan izbora veliki broj mašina za brojanje glasačkih listića nije funkcionisao, lokalne vlasti navode da je reč o administrativnoj grešci
Arizona: Zbog izbornih nepravilnosti nema potvrde rezultata međuizborawww.globallookpress.com © Keystone Press Agency/Ron Adar

Dva okruga u Arizoni glasala su za odlaganje potvrđivanja rezultata međuizbora u Sjedinjenim Američkim Državama jer pojedini članovi Republikanske partije navode da je biračima bilo uskraćeno pravo glasa.

U okrugu Kočiz nadzorni odbor za praćenje izbora izglasao je (2-1) odlaganje zbog toga što mašine za brojanje glasova nisu pravilno sertifikovane.

Dvojica republikanaca ranije su podnela tužbu protiv direktora izbornog okruga, tražeći ručno prebrojavanje glasačkih listića na dan izbora. Međutim, kasnije su podneli zahtev za povlačenje te tužbe.

U okrugu Mohave, petoro republikanaca, koji su deo nadzornog odbora, takođe su odložili potvrđivanje izbornih rezultata.

Direktor izbornog okruga Mohave Alen Tempert poručio je da ne postoje "savršeni izbori", ali da su ovi, održani 8. novembra, bili veoma uspešni.

Potpun i detaljan izveštaj

Članovi nadzornog odbora odgovorili su da su zadovoljni Tempertovim postupanjem, ali da ne žele da potvrde rezultate kako bi ukazali na zabrinutost republikanaca zbog glasanja u okrugu Marikopa, najmnogoljudnijem okrugu Arizone.

Iz odbora su naveli da je od njih zatraženo da ne potvrde rezultate zbog zabeleženih nepravilnosti u Marikopi, te da će to učiniti na dan kada ističe rok za potvrdu izbornih rezultata.

Državno tužilaštvo Arizone ranije je zatražilo od vlasti u okrugu Marikopa da dostave potpun i detaljan izveštaj u vezi sa nepravilnostima na dan izbora za američki Kongres.

"Ove žalbe prevazilaze puke spekulacije i uključuju iskaze svedoka iz prve ruke koji izazivaju zabrinutost kada je reč o poštovanju izbornog zakona u okrugu Marikopa u Arizoni", navodi se u pismu tužilaštva.

I pored toga što su samo dan pre izbora sve mašine proverene, lokalne vlasti su 8. novembra (na dan izbora) zabeležile probleme na ukupno 60 biračkih mesta i to u prvih pola sata od početka glasanja.

Sa druge strane, vlasti Arizone odbacuju tvrdnje o izbornim nepravilnostima i navode da je reč o "administrativnoj grešci".

Međutim, kandidatkinja Republikanske partije za guvernera Arizone Keri Lejk saopštila je da je velikom broju građana oduzeto biračko pravo, upravo zbog neispravnih mašina za glasačke listiće.

"Ovaj izborni dan bio je najhaotičniji u istoriji Arizone", poručila je Lejk i istakla da polovina biračkih mesta na dan izbora nije bila operativna.

Ona je napomenula da je reč o biračkim mestima na kojima su građani pretežno glasali za nju. 

"Ovde se ne radi o demokratama ili republikancima. Ovde je reč o svetom pravu na glasanje koje je mnogima bilo uskraćeno 8. novembra. Desetine hiljada vas mi se javilo kako bismo poveli ovu bitku. Ukoliko odustanemo, više nećemo imati državu", upozorila je Lejk pratioce na Tviteru.

Kandidatkinja iz redova republikanaca zaključila je da su nedavno održani izbori uništili poverenje građana u legitimitet izbornog procesa.

Ona je objavila i video-snimke na kojima su birači rekli da su bili primorani da glasačke listiće odlože u posebnu kutiju jer mašine nisu radile, te da njihovi glasovi nisu prebrojani.

Razlika od oko 500 glasova

Prema izveštajima medija, Lejk je izgubila tesnu trku za guvernera od kandidatkinje demokrata Keti Hobs. Međutim, pobednik izbora za državnog tužioca Arizone i dalje nije saopšten.

Razlika između dvojice kandidata je oko 500 glasova, a preostalo je da se prebroji više od dva i po miliona glasačkih listića.

Upravo zbog tako sporog prebrojavanja glasova i velikog broja izbornih nepravilnosti, brojni republikanci dovode u pitanje legitimitet izbora. 

Među njima je i bivši američki predsednik Donald Tramp koji je naveo da su republikanci izgubili izbore za Senat u Arizoni zbog prevare.

"Mnogobrojne mašine za glasanje nisu radile, ali samo u republikanskim okruzima. Ljudi su bili primorani da satima čekaju u redovima, a onda su se umorili", naveo je Tramp, dodavši da je na hiljade glasača napuštalo glasanje, a da se nisu izjasnili.

image