Američki senator: Bajdenova odluka da zabrani izvoz LNG je pomoć Putinu

Odluka američkog predsednika je primer njegove slabosti, koja lišava posla Amerikance, ocenjuje republikanski senator iz Teksasa Ted Kruz

Odluka američkog predsednika Džozefa Bajdena da zabrani izvoz tečnog prirodnog gasa (LNG) u inostranstvo je pomoć Rusiji, izjavio je republikanski senator iz Teksasa Ted Kruz u intervjuu za "Foks njuz".

"Šta je Džozef Bajden uradio prošle nedelje? Najavio je ono što zovem 'subvencija Vladimiru Putinu od Džoa Bajdena', odnosno blokirao je izvoz LNG-a, što znači da će Evropa morati da ga kupuje od Rusije umesto od SAD", kazao je Kruz.

Prema njegovim rečima, Bajdenova odluka je primer njegove slabosti, koja lišava posla Amerikance i  i "pomaže Putinu".

Ranije je američki predsednik izjavio da će SAD obustaviti proces odobravanja novih ugovora za izvoz LNG-a u inostranstvo zbog situacije sa klimatskim promenama.

Međutim, pomoćnik američkog predsednika i nacionalni savetnik za klimu Ali Zaidi kazao je da će Sjedinjene Države nastaviti da isporučuju LNG u Evropu.

Predsednik Predstavničkog doma SAD Majk Džonson rekao je da Bajdenova odluka "osnažuje Rusiju" i primorava Evropu da se oslanja na svoj izvoz.