Svet

Napadnuta vojna baza SAD u Siriji: Oglasilo se Ministarstvo odbrane; Borelj: Situacija kritična

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Sirije, u posledicama američkih udara na iračku i sirijsku teritoriju poginuli su civili i vojno osoblje
Napadnuta vojna baza SAD u Siriji: Oglasilo se Ministarstvo odbrane; Borelj: Situacija kritičnaGetty © Chris McGrath / Staff

Vojna baza SAD na gasnom polju Koniko u provinciji Deir ez Zor u istočnoj Siriji našla se pod raketnom vatrom, izvestio je TV kanal "El Majdan".

Lokalni izvor rekao je za "RIA Novosti" da je nakon raketnog napada izbio požar.

Oglasilo se Ministarstvo odbrane Sirije

U posledicama američkih udara na iračku i sirijsku teritoriju poginuli su civili i vojno osoblje, saopštilo Ministarstvo odbrane Sirije, a preneo je Telegram kanal "Vesti".

"Američke okupacione snage su danas izvršile otvorenu vazdušnu agresiju na brojne položaje i gradove u istočnoj Siriji i u blizini sirijsko-iračke granice, što je rezultiralo brojnim civilnim i vojnim žrtvama. Ima mnogo ranjenih i nanesena je znatna šteta na državnoj i privatnoj imovini", navodi se u saopštenju.

Kako je naglasio vojni resor, ovi udari "nemaju opravdanja i predstavljaju pokušaj da se oslabe sposobnosti sirijske vojske i njenih saveznika u borbi protiv terorizma", prenose "RIA Novosti".

Iračka vojska: Vazdušni napadi SAD pokrenuti na iračke pogranične oblasti

Američki vazdušni napadi pokrenuti su na iračke pogranične oblasti, saopštila je iračka vojska, upozoravajući da bi napadi mogli da izazovu nestabilnost u regionu.

"Vazdušni napadi predstavljaju kršenje suvereniteta Iraka, podrivaju napore iračke vlade i predstavljaju pretnju koja bi mogla da dovede do katastrofalnih posledica u Iraku i regionu", rekao je portparol iračke vojske Jahja Rasol, preneo je Rojters.

Oglasio se Borelj

Evropska unija smatra da je situacija na Bliskom istoku nakon američkih udara u Siriji i Iraku kritična, rekao je šef diplomatije EU Žozep Borelj.

Predsednik SAD Džozef Bajden rekao je da su napadi pokrenuti u znak odmazde za napad dronom u kojem su ubijena tri američka vojnika u Jordanu i da će "ako povredite Amerikanca odgovoriti".

Centralna komanda SAD saopštila je da su SAD pogodile više od 85 ciljeva koji pripadaju Korpusu garde islamske revolucionarne revolucije (IRGC) i njegovim filijalama u Iraku i Siriji u okviru osvetničkih udara na njihovu vojnu bazu u Jordanu.

image