Svet

AP: I Francuska saglasna da je avion Il-76 oborio "patriot"

Moskva je prva izašla sa ocenama da je avion koji je transportovao ukrajinske ratne zarobljenike na razmenu oboren američkim PVO sistemom, a neimenovani izvori Asošiejted pres slažu se sa tom ocenom
AP: I Francuska saglasna da je avion Il-76 oborio "patriot"www.globallookpress.com © vk.com/newsbelgorod

Francuska vojska je došla do zaključka da je ruski avion Il-76 koji je prevozio ukrajinske ratne zarobljenike oborio američki sistem "patriot", prenosi agencija Asošiejted pres, pozivajući se na neimenovane izvore.

Obaveštajni podaci ukazuju da je ukrajinski sistem PVO bio sakriven, zatim je uključio radar "dovoljno dugo da obori (avion)", kaže anonimni sagovornik agencije.

Drugi neimenovani zapadni zvaničnik rekao je za AP da se avion srušio "najverovatnije kao posledica raketnog udara, a ne mehaničkog kvara" i da je projektil skoro sigurno ispaljen iz Ukrajine.

Ranije je ruski predsednik Vladimir Putin izjavio da je Il-76 oborio američki sistem "patriot". Rekao je i da Moskva insistira na sprovođenju međunarodne istrage o ovoj katastrofi.

Ruski vojnotransportni avion Il-76 oboren je 24. januara iznad teritorije Belgorodske oblasti. U njemu su se nalazilo 74 osobe, uključujući 65 ukrajinskih zarobljenika koji su krenuli na razmenu. Svi su poginuli.

image