Cenzura na Zapadu danas "potpuno ista" kao u Kini za vreme Mao Cedunga, kaže kineski disident

Odrastao sam uz oštru političku cenzuru. Sada shvatam da vi na Zapadu sada radite potpuno isto, rekao je umetnik Ai Vejvej

Politička cenzura na Zapadu danas je "potpuno ista" kao što je bila u Kini pod Mao Cedungom, rekao je kineski umetnik i disident Ai Vejvej.

Vejvejeva izložba u galeriji "Lison" u Londonu u novembru je otkazana nakon što je, komentarišući rat Izraela u Gazi, na društvenim mrežama objavio da se "osećaj krivice zbog progona jevrejskog naroda" sada upire protiv arapskog sveta, takođe tvrdeći da jevrejska zajednica ima značajan uticaj u medijima, finansijama i kulturi u SAD.

"Znate, društvo postaje toliko stidljivo da zaista izbegava bilo kakvu vrstu preispitivanja ili konflikta", rekao je kineski disident u intervjuu za "Skaj njuz", navodeći da je svojom objavom na Iksu samo odgovarao na nečije pitanje.

Kako dodaje, postalo je "vrlo često" da ljudi postanu "poništeni" samo zato što su ispoljili svoje mišljenje. 

"Odrastao sam uz oštru političku cenzuru. Sada shvatam da vi na Zapadu sada radite potpuno isto", rekao je Vejvej. 

Kako dodaje, posebno žali zato što se to dešava na mestima koja bi trebalo da budu uporišta slobodne misli, kao što su univerziteti.

"Na univerzitetima ili u političkom sektoru – svuda – ne možete govoriti o istini", istakao je Vejvej.

Na pitanje da li smatra da umetnici na Zapadu čine dovoljno u odbrani slobode govora, kineski umetnik i disident odgovara da je i "njih korumpirao kapitalizam".

"Oni samo hoće novac i da budu poznati", istakao je Vejvej.