Ambasador Švajcarske u Kijevu: Nismo neutralni, podržavamo Ukrajinu

Klod Vajld rekao je da Ukrajina radi legalno, a Rusija nezakonito i nelegitimno i objasnio da se neutralnost Švajcarske odlikuje zabranom snabdevanja oružja, kao i ulaska u vojne saveze

Ambasador Švajcarske u Kijevu Klod Vajld rekao je da ta zemlja nije neutralna i da podržava Ukrajinu, prenose "RIA Novosti".

"Švajcarska nije neutralna sa stanovišta dešavanja u Ukrajini i nedvosmisleno podržava stav Kijeva", rekao je švajcarski ambasador.

On je dodao da ono što "Ukrajina radi je legalno, a Rusija nezakonito i nelegitimno, tako da oni vrlo jasno stoje iza stava Ukrajine" i objasnio da se "neutralnost Švajcarske odlikuje zabranom snabdevanja oružja, kao i ulaska u vojne saveze".

"Moramo da vidimo koliko su autoritativni glasovi koji pozivaju na pregovore i koju cenu bi Ukrajina morala da plati ako bi ušla u njih. Danas je Rusija ta koja poziva na pregovore, a ne Ukrajina", naglasio je diplomata.

Ranije je švajcarski diplomata izjavio da ljudi u Ukrajini ne razumeju švajcarski koncept neutralnosti i dodao da Ukrajincima konstantno mora da se objašnjava pozicija zvaničnog Berna i stav o neutralnosti.

On je posebno ukazao na ukrajinske blogere koji su "ekstremni kritičari" švajcarske politike.

Prema mišljenju Vajlda, najbolji odgovor na to je rad na terenu.

"Što je naša humanitarna pomoć efikasnija, to će nas bolje razumeti", istakao je diplomata.

U međuvremenu, Švajcarska je najavila da će Kijevu poslati novi paket novčane pomoći u vrednosti od 100 miliona dolara, a usvojila je i sedmi paket sankcija EU protiv Rusije, uključujući embargo na zlato. Vlasti su takođe odlučile da zamrznu imovinu Sberbanke.

Alpska zemlja nedavno se našla pod žestokim pritiskom nakon što je zabranila Nemačkoj da Ukrajini isporuči municiju švajcarske proizvodnje za oklopna vozila za protivvazdušnu odbranu.

Ranije je predsednik Švajcarske Ignjacio Kasis izjavio je da ta zemlja neće isporučivati oružje Ukrajini, niti na bilo koji drugi način direktno ili indirektno učestvovati u oružanim sukobima, prenose "RIA Novosti".

"Ni tokom Prvog svetskog rata, pa čak ni tokom Drugog nismo izvozili oružje. Nećemo izvoziti oružje, nećemo direktno ili indirektno učestvovati u vojnom sukobu, ni u pogledu naoružanja, niti naše vojske, bilo u Ukrajini ili Rusiji, ili bilo gde drugde u svetu", rekao je predsednik na marginama Pariskog mirovnog foruma, koji je održan u Parizu 11. i 12. novembra.

Na pitanje da li je Švajcarska pod pritiskom svojih evropskih partnera nakon odbijanja da isporuči oružje, predsednik je rekao da "pritisak uvek postoji".

Ranije je zamenik direktora Odeljenja za informisanje i štampu Ministarstva spoljnih poslova Rusije Ivan Nečajev izjavio da je Švajcarska izgubila neutralni status, dok je stalni predstavnik Ruske Federacije pri UN u Ženevi Genadij Gatilov rekao da je stav Švajcarske o Ukrajini negativno uticao na međunarodnu ulogu Ženeve.

"Švajcarska je od početka ruske specijalne operacije u Ukrajini zapravo napustila svoj status neutralne zemlje kako bi stala na stranu Kijeva i njegovih sponzora iz NATO-a", rekao je Gatilov.

Prema Gatilovu, švajcarski predsednik Ignacio Kasis, koji je nedavno otputovao u Kijev, pokazao je podršku kijevskom režimu. Istovremeno, stalni predstavnik je izrazio nadu da će Švajcarska promeniti stav, nazvavši "pozitivnim znakom" odbijanje te zemlje da izvozi municiju koja bi na kraju završila u Ukrajini.