"Mrtvorođen": Da li će republikanci dozvoliti da Senat nastavi da pomaže Izrael i Ukrajinu?

Američki Senat objavio je predlog zakona o bezbednosti u okviru kojeg je predviđen paket od 118 milijardi dolara za granicu, Ukrajinu i Izrael

Američki Senat je objavio predlog zakona o bezbednosti koji bi uključivao i pomoć za Ukrajinu i Izrael, ali je on naišao na oštre kritike republikanaca u Predstavničkom domu.

Predsednik SAD Džozef Bajden je pozvao članove Kongresa da usvoje novi zakon, hvaleći i odredbe o migracijama koje su posledica višemesečnih pregovora dve američke partije, piše Rojters.

Ipak, predsedavajući Predstavničkog doma Majk Džonson je rekao da će predlog zakona biti "mrtvorođen" ako dođe do tela kojim on predsedava.

"Predlog je gori nego što smo mislili i on neće biti ni blizu toga da reši katastrofu na (južnoj) granici koju je napravio predsednik (Bajden)", rekao je on.

Predlog zakona je posledica kompromisa demokrata i republikanaca u Senatu i uključuje mnoge odredbe o zaštiti južne granice. Ipak, on je naišao i na kritike nekadašnjeg predsednika Donalda Trampa.

Vođa većine u Senatu, demokrata Čak Šumer najavio je da će sprovesti neophodne korake kako bi se glasanje o predlogu održalo u sredu.

Kako navodi Rojters, ukoliko predlog zakona bude usvojen, to će biti najveća reforma imigracione politike u SAD u poslednjih nekoliko decenija.

Ipak, veći deo predloga zakona čini novac za pomoć američkim saveznicima, pre svega Ukrajini.

Naime, predlog predviđa čak 60 milijardi dolara za Ukrajinu, 14 milijardi za Izrael i 2,44 milijarde američku Centralnu komandu, koja vodi akcije protiv Huta u Crvenom moru.

Predviđeno je i 10 milijardi dolara za humanitarnu pomoć za civile u konfliktnim zonama, uključujući Ukrajinu, Pojas Gaze i Zapadnu obalu. Međutim, predlog zakona zabranjuje da ona ide kroz UNRVA, agenciju UN koja pruža pomoć palestinskim izbeglicama.

Predlog zakona naišao je na kritike i drugih republikanaca, koji su kritikovali odredbe o bezbednosnim merama na južnoj granici.