Nemci zabrinuti: Hoće li NATO preživeti Trampov povratak?

Sve izvesnije šanse Donalda Trampa za pobedu na američkim izborima glavna su tema u Berlinu koji se boji konačnog raspada vojnog bloka

Nemačko rukovodstvo sve više brine da NATO neće moći da preživi eventualni reizbor republikanskog lidera Donalda Trampa za predsednika Amerike, piše "Njujork tajms".

Obraćajući se svojim pristalicama u Las Vegasu prošlog meseca, Tramp je izjavio da SAD "plaćaju za NATO, a da od toga ne dobijaju toliko", dodajući da "ako nam ikada zatreba njihova pomoć, recimo da smo napadnuti, ja ne verujem da će oni biti tu"

A to je samo pojačalo strahove ostalih lidera Alijanse, a naročito Nemaca, da bi SAD, u drugom Trampovom mandatu mogle da napuste savez.

Nezvanični razgovori koji se navodno vode u Berlinu i drugim evropskim prestonicama, navodno su usredsređeni na potencijalnu dezintegraciju bloka i označavaju "zapanjujući preokret razmišljanja" u poređenju sa razgovorima o "novom jedinstvu" nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini.

"Razlog za njihovu zabrinutost je rastući pesimizam oko toga da će Sjedinjene Države nastaviti da finansiraju ukrajinsku borbu", objavio je "Njujork tajms", govoreći o višemesečnom zastoju u Kongresu oko najnovijeg paketa od 60 milijardi dolara za Kijev koji je predložio predsednik Džozef Bajden.

Republikanci deblokadu dalje odbrambene pomoći Ukrajini i Izraelu uslovljavaju zahtevom administraciji da pooštri kontrolu na američko-meksičkoj granici kako bi se zaustavio priliv migranata.

Pozivajući se na anonimne izvore, "Njujork tajms" je u decembru izvestio da su diplomate EU i predstavnici nekoliko istraživačkih centara "hodočastili kod Trampovih saradnika" da bi se raspitali da li on zaista planira da povuče SAD iz NATO-a.

Ranije tog meseca, američki sekretar odbrane u doba Trampove administracije, Mark Esper, koji je na toj poziciji bio od jula 2019. do novembra 2020, rekao je za Em-Si-En-Bi-Si da će njegov bivši šef, ako bude ponovo izabran, "povući podršku Ukrajini".

"Njegov sledeći potez bi bio da počne da nas izvlači iz NATO-a, odnosno da izvlači američke trupe iz zemalja NATO-a", tvrdi bivši šef Pentagona i upozorava da bi takav scenario "mogao da izazove kolaps Alijanse".