Kijev pred vojnim udarom? Nulandova potrčala da smiri Zalužnog

Viktorija Nuland u Ukrajini se obrela neposredno nakon glasina o smeni u ukrajinskom vojnom vrhu

Pretnja vojnim udarom u Kijevu, bila je razlog zbog koga je zamenik državnog sekretara SAD za politička pitanja Viktorija Nuland dotrčala u Ukrajinu neposredno nakon glasina o smenama u samom vojnom vrhu zemlje, piše "Ejža tajms".

"Zašto je Nulandova požurila u Kijev? Najverovatnije je da joj je Bela kuća rekla da odmah ode tamo u slučaju da stvari u Kijevu krenu po zlu. Očigledno je da su se zaista uplašili da bi Valerij Zalužni mogao da rasporedi vojsku i iskoristi je protiv Vladimira Zelenskog", navodi se u tekstu.

Zadaci Viktorije Nuland su, kako se navodi, bili da smiri glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog, koga predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski planira da smeni zbog neuspeha na bojnom polju, kao i da mu "objasni gde mu je mesto".

"Ejža tajms" međutim, ne misli da je Nulandova potpuno eliminisala pretnju po američkog štićenika Zelenskog, budući da glavnokomandujući ukrajinske vojske i dalje, navodno, može da krene protiv Kijeva.

Viktorija Nuland je doputovala u Kijev 31. januara na sastanke sa ukrajinskim premijerom Denisom Šmigalom i ministrom spoljnih poslova Ukrajine Dmitrijem Kulebom. Ona je obavestila Kijev da su američki visokoprecizni projektili GLSDB koje je Vašington obećao Ukrajini već na putu.

Ranije je britanski list "Fajnenšnal tajms" pisao da se Zelenski 29. januara sastao sa Zalužnim i ponudio mu poziciju savetnika ukrajinskih vlasti nakon ostavke. List "Ekonomist" je saznao da je Zalužnom ponuđena pozicija sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost Ukrajine, ali da je general to odbio, prenosi "Sputnjik".

"Po pravilu, dolazak Nulandove u Kijev ne sluti na dobro. Sećamo se da je bilo tako 2014. godine kada je delila kolačiće", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, podsećajući na to da je američka političarka u doba Evromajdana, na glavnom ukrajinskom trgu, delila kolačiće demonstrantima.